Izrael najavljuje intezivne napade u centralnoj Gazi; UN uznemirene zbog poziva da Palestinci napuste enklavu

Radio Titograd

05.01.2024, 07:31h

2 min

Foto:Guliver

 

Broj poginulih Palestinaca u Gazi je skoro 22.500, a najmanje 20 osoba – od čega devetoro djece – stradalo je na sjeveru Gaze i u okolini Kan Junisa. S druge strane, Izrael najavljuje da se trupe neće uskoro povući iz Gaze, dok državni sekretar SAD stiže u posjetu Bliskom istoku zbog straha od šireg konflikta u koji bi zvanično bili uključeni Hezbolah, Huti i Zapadna obala. IDf tvrdi da je uništio vojni kompleks Hamasa duž obale u centralnom dijelu Gaze. Ujedinjene nacije uznemirene zbog poziva izraelskih zvaničnika da Palestinci napuste Gazu.

Galant najavio novu fazu, ali i da će Palestinci upravljati Gazom poslije rata

Palestinci će biti ”na čelu Gaze” nakon završetka rata, izjavio je izraleski ministar odbrane Joav Galant.

On je najavio i novu fazu u ratu sa palestinskom militantnom grupom Hamas, rekavši da će Izrael na sjeveru Pojasa Gaze preći na nov borbeni pristup u skladu sa vojnim učinkom na terenu.

Prema njegovim riječima, izraelske operacije obuhvatiće racije, rušenje tunela, vazdušne i kopnene udare i akcije specijalnih snaga. Galant je istakao da će palestinski organi vlasti biti nadležni za čitav Pojas Gaze.

Naveo je da palestinska militantna grupa Hamas neće kontrolisati Gazu i dodao da će Izrael zadržati operativnu slobodu u svom djelovanju.

”Stanovnici Gaze su Palestinci, stoga će za nju biti nadležni palestinski organi, uz uslov da neće biti neprijateljskih akcija ili prijetnji protiv države Izrael”, naveo je Galant.

Broj poginulih Palestinaca u Gazi je skoro 22.500

Broj poginulih Palestinaca u Gazi je skoro 22.500, a najmanje 20 osoba – od čega devetoro djece – stradalo je na sjeveru Gaze i u okolini Kan Junisa, kod mjesta El Mavasi. Ranjeno je više od 57.000 Palestianaca, 300 u posljednja 24 sata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u palestinskoj enklavi.

IDF je saopštio da je uništen vojni kompleks Hamasa duž centralne obale pojasa Gaze, uključujući i sistem podzemnih tunela u dužini od stotinak metara, koji je, kako navode, vodio do objekta koji su pripadnici organizacije navodno koristili za proizvodnju raketa drugog dometa.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je tokom obilaska granice s centralnom Gazom da izraelske snage neće uskoro napustiti područje i naglasio da se operacije na sjeveru i jugu razvijaju povoljno, dok je borbe u centru nazvao “intenzivnim”.

Najavio je i “novu fazu rata” koja će obuhvatati racije, rušenje tunela, kao i vazdušne i kopnene udare, ali da će nakon rata na čelu enklave biti Palestinci.

S druge strane, Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost zbog izjava izraelskih zvaničnika u kojima pozivaju Palestince da napuste Pojas Gaze i odu u “treće zemlje”.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken putuje u Izrael i Zapadnu obalu zbog situacije u Gazi, saopštio je Stejt department, a do posjete dolazi u vreme pojačane zabrinutosti od širenja konflikta van južne palestinske enklave, i uvlačenje Zapadne obale, Hezbolaha i Huta u sukob Izraela i Hamasa.

Blinken će tokom jednonedeljne turneje posjetiti i Tursku, Grčku, Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:23h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:20h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:16h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 17:03h

Skip to content