Izmjene olakšale izabranim doktorima, najveći pomak kod pedijatara

Radio Titograd

18.05.2023, 11:25h

2 min

Foto:RTCG

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić kazao je da su izmjene Pravilnika Fonda za zdravstveno osiguranje koji definiše broj osiguranika koji se mogu registrovati kod jednog izabranog doktora, dosta olakšale izabranim doktorima, a da se najveći pomak vidi kod pedijatara, jer su dosta oslobođeni i imaju više vremena da se posvete novorođenčadima.

Od 1. maja na snazi je izmijenjeni pravilnik Fonda za zdravstveno osiguranje koji definiše broj osiguranika koji se mogu registrovati kod jednog izabranog doktora. Jedan ljekar može imati najviše 2.000 pacijenata, ali novina je što više nije važno kojih su godina ti pacijenti.

Kadić je gostujući u emsiji “Link” kazao da je utvrđeno da u Podgorici ima od 15 do 16 hiljada osiguranika koji nemaju svog izabranog ljekara, koji nemaju mogućnosti da ga izaberu jer su ljekari popunjeni tako da ne mogu da primaju nove osiguranike.

“Tačno je da se nismo konsultovali sa Sindikatom izabranih doktora, on je kompletiran tek nakon ove priče, tako da nijesmo mogli da se konsultujemo sa njima, ali svih tih 16 hiljada ljudi koji nijesu imali svog izabranog doktora bili su pregledani. To znači da je svaki ljekar imao od 20 do 30 odsto pacijenata koje nije planirao unaprijed, odnosno mimo zakazane liste dobili su još 20, 30 odsto pacijenata”, objašnjava Kadić.

Kazao je da su ti pacijenti su bili pregledani, samo što nijesu bili evidentirani.

“Kada smo došli do analize da na taj način možemo osloboditi određeni broj mjesta za osiguranike koji ne mogu da izabru ljekare, usaglasili smo se da tako možemo uvesti red”, istakao je Kadić.

Kazao je da s obzirom na to da će pacijenti imati mogućnost da izbaru ljekara samim tim će imati mogućnost da zakažu pregled i dođu u određenom terminu kod svog izabranog ljekara, pa više neće sjedeti satima u čekaonicama.

Kadić je kazao da se dnevno oko 100 do 150 pacijenata prijavljuje, te da je u posljednjih deset dana bilo oko 1.000, 1.500 novih osiguranika koji su izabrali svoje doktore.

Istakao je da je najveći pomak primjetan kod pedijatara.

“Imali smo pacijenata koji su imali preko 16 godina, pa i punoljetnih pacijenata koji su ostajali kod pedijatra jer nijesu imali mogućnost da izabru novog doktora. Tako da smo sada oslobodili pedijatre za novorođene bebe”, kazao je on.

Kadić je kazao da u Podgorici imamo 83 tima izabranih doktora, što znači 166 hiljada građana Podgorice bi moglo da ima svog izabranog ljekara, a u ovom trenutku negdje je oko 147 hiljada prijavljenih građana.

“Mislim da ćemo na ovaj način olakšati i doktorima jer će znati da imaju taj dan kada dođu imaju 25 zakazanih pacijenata i nema potrebe da očekuju da će se neko pojaviti vanredno”, zaključio je Kadić.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2023. u 19:22h

Skip to content