Između 40. i 55. godine muškarce muči andropauza: Klimakterijum može potrajati godinama

Radio Titograd

19.10.2023, 06:12h

2 min

Foto:Shutterstock

Kad muškarci dođu u godine života između 40. i 55, mogu iskusiti fenomen sličan ženskoj menopauzi, nazvan andropauza. Za razliku od žena, muškarci nemaju jasan znak kao što je prestanak menstruacije, koji bi obilježio ovu tranziciju. I jedni i drugi, međutim, imaju sniženje u nivoima polnih hormona, estrogena kod žena, testosterona kod muškaraca.

Tjelesne promjene kod muškaraca nastaju vrlo postepeno i mogu biti praćene promjenama u ponašanju i raspoloženju. Najčešće se prvo javljaju premorenost, gubitak energije, seksualnog nagona i fizičke agilnosti.

Studije su pokazale da ovo sniženje testosterona može izložiti pojedinca i drugim zdravstvenim rizicima, kao što su srčane bolesti i osteoporoza.

Za razliku od menopauze, koja uglavnom nastaje kod žena koje su u srednjim 40-im do srednjih 50-ih godina života, muška “promjena” može da se proteže čak i kroz nekoliko decenija.

Odnos prema životu, psihološki stres, alkohol, povrede ili operativni zahvati, ljekovi, gojaznost i infekcije, ali i ishrana bazirana na mesnim prerađevinama, sa vještačkim šećerima, konzervansima, prevelikom količinom soli i trans-masti, mogu doprinijeti nastanku i uočljivijim simptomima andropauze.

Iako će sa godinama pad nivoa testosterona nastati kod praktično svih muškaraca, ne postoji način na koji bi se moglo predvidjeti ko će iskusiti andropauzalne simptome dovoljno jake da potraži medicinsku pomoć.

Andropauza je prvi puta opisana u medicinskoj literaturi 1940. godine. Pojam “muškog klimakterijuma” zapravo nije nov, međutim, mogućnosti za tačnu dijagnostiku su novijeg datuma. Osjetljivi testovi za bioraspoloživi testosteron nisu bili dostupni sve do nedavno, čime je andropauza kroz duži vremenski period bila pogrešno i nedovoljno dijagnostikovana i liječena.

Kako sada muškarci žive duže, njihova smrtnost od bolesti kardiovaskularnog sistema je najprisutnija upravo u početnoj dobi nastanka andropauze od 40 do 54 godine.

Važno je javiti se ljekaru čim se primijete prvi simptomi. Kod osoba sa erektilnom disfukcijom, utvrđuju se i vrijednosti gonadotropina, triglicerida, holesterola i prolaktina u krvi.

Rješava se i “andropauza test”, u kojem su pacijentu postavljena osnovna pitanja. Nakon procjene subjektivnog stanja i tumačenja rezultata iz postojećih analiza, određuje se terapija, piše Politika.rs.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content