Izdvajanja za materijalno obezbjeđenje utrostručena

Radio Titograd

17.10.2023, 09:06h

2 min

Foto:RTCG

Prema studiji koju je radio UNDP, oko sedam hiljada porodica, sa 27 hiljada članova obuhvaćeno je pravom na materijalno obezbjeđenje, kazala je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“, programska menadžerka u UNDP-u Aleksandra Višnjić. Ističe da se za materijalna davanja u 2023. godini izdvaja tri puta više nego 2020. godine. Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darko Stojanović ističe da se materijalna davanja uvijek obezbjeđuju na vrijeme i da nikada ne kasne.

Podaci Monstata pokazuju da je stopa rizika od siromaštva u 2022. godini bila je 20,3 odsto.

Višnjić kaže da izvajanja koja su 2018,2019. i 2020. godine bila 80 miliona eura, ove godine su 230 miliona.

„Složićete se da je to značajna cifra i uvećanje od tri puta u odnosu na stanje u 2020. godinu“, kazala je ona.

Ona ističe da od se samo 4 odsto od ukupnih materijalnih davanja izdvaja za koje je utvrđeno da su u stanju socijalne potrebe.

„Ostala davanja su po osnovu invaliditeta, majke troje i više djece i tako dalje“, kaže ona.

Prema studiji koju je radio UNDP, oko sedam hiljada porodica, sa 27 hiljada članova obuhvaćeno je pravom na materijalno obezbjeđenje što nije puno. Ona smatra da bi tim pravom trebalo da bude obuhvaćeno više građana, te da to koče strogi zakonski uslovi.

„ U 21. vijeku nije u redu da zbog automobila starog preko 20 godina, roditelj dvoje djece ne može da ostvari materijalna davanja“, kazala je ona.

Дарко Стојановић Darko Stojanović (Foto: RTCG)

Povodom Međunarodnog dana siromaštva, Stojanović kaže da se institucije u Crnoj Gori bore da se ekonomski udari na globalnom nivou što manje osjećaju u Crnoj Gori.

„Najranjiviji segmenti društva su osobe sa invaliditetom koje ne mogu da rade kao i djeca sa smetnjama u razvoju“, kazao je on.

Ističe da se materijalna davanja uvijek obezbjeđuju na vrijeme i da nikada ne kasne.

„Kada je riječ o socijalnoj zaštiti, tu imamo materijalno obezbjeđenje porodice. Za pojedinca, to je oko 80 eura, tročlana porodica nešto preko 120, petočlana preko 160 eura. Lična invalidnina je nešto preko 2980 eura, dodatak za tuđu njegu i pomoć je preko 80 eura, naknada roditelju djeteta sa invaliditetom je nešto preko 260 eura. Dječiji dodatak je 30 eura“, kazao je on.

Петар Пајковић Petar Pajković (Foto: RTCG)

Direktor Centra za socijalni rad u Beranama Petar Pajković kaže da bi socijalna davanja mogla biti veća, ali da je potrebo osnažiti korisnike da rade i da budu u boljoj materijalnoj situaciji.

„Siromaštvo nijesu samo korisnici materijalne pomoći. Imate porodice koje rade, ali su na rubu siromaštva. Pozivam sve građane da znaju da su vrata centara za socijalni rad otvorena za sve“, kazao je Pajković.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content