Iz Ministarstva odbrane ukazali na složen proces modernizacije Vojske: Patrolne brodove nabavljaju za pet godina

Radio Titograd

06.11.2023, 08:33h

2 min

Foto: UGC

Sa novim patrolnim brodovima povećalo bi se prisustvo mornarice Vojske Crne Gore na moru. Trenutni status tog projekta je u fazi ispitivanja tržišta i razgovora sa zainteresovanim ponuđačima, saopštili su iz resora odbrane

Proces modernizacije Vojske je trajan i podrazumijeva konstantno prilagođavanje sposobnosti novim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama, kako u pogledu adaptacije postojeće opreme i borbenih sistema, tako i nabavke novih. Proteklih godina fokus je bio na modernizaciji vazduhoplovstva, najviše zbog zadovoljenja nacionalnih potreba, ali i kopnenih snaga zbog ispunjenja nacionalnih ali i NATO ciljeva sposobnosti. Tako je u narednom periodu red došao na mornaricu, prvenstveno u pogledu projektovanja kapaciteta i finansijskih mogućnosti za nabavku novih patrolnih brodova, kazali su za “Dan” iz Ministarstva odbrane. Očekuju da patrolne brodove nabave za pet godina.

„Strategijskim pregledom odbrane prepoznata je potreba za njihovom nabavkom kako bi se prvenstveno zadovoljile nacionalne potrebe, te moglo odgovoriti bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama koji dolaze sa mora i ispod morske površine. Takođe, nabavkom novih brodova stvoriće se uslovi za ispunjenje kvantitativnih NATO ciljeva sposobnosti u pogledu doprinosa globalnom sistemu bezbjednosti kroz učešće Mornarice VCG u NATO misijama i operacijama. Definitivno, sa novim patrolnim brodovima povećalo bi se prisustvo mornarice Vojske Crne Gore na moru. Trenutni status tog projekta je u fazi ispitivanja tržišta i razgovora sa zainteresovanim ponuđačima“, saopštili su za “Dan” i resora odbrane.

Dodaju da će odluka o nabavci predmetnih brodova biti donesena nakon temeljnih analiza, koje će utvrditi najbolji pristup-model, bilo putem tenderskog postupka ili kroz međudržavni sporazum.

„Navedeno će osigurati da se izabere najisplativiji model za nabavku, naročito imajući u vidu da su sredstva za ovu namjenu planirana počev od naredne godine i usvajanja Zakona o budžetu“, objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Na pitanje jesu li pored stručnih lica iz Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore na definisanju zahtjeva koje brodovi moraju ispuniti angažovani i eksterni stručnjaci u cilju što kvalitetnijih rješenja, iz resora odbrane kažu da na definisanju zahtjeva i izradi specifikacije nijesu bili angažovani eksterni stručnjaci već samo pripadnici Mornarice.

„U kasnijem postupku, imajući u vidu kompleksnost projekta i brojna složena pitanja na koja je trebalo dati adekvatan odgovor, angažovani su nekadašnji pripadnici Vojske Crne Gore koji se nalaze u penziji, a koji imaju veliko pomoračko iskustvo, kao i iskustvo u brodomašinstvu i logistici. U kasnijem postupku koji slijedi, ako se ukaže potreba, Ministarstvo odbrane će angažovati stručnjake iz naučne zajednice Crne Gore kako bi dobili najbolji proizvod“, kažu u Ministarstvu odbrane.

Ukazuju da je nabavka patrolnih brodova složen proces koji ne može biti završen u kratkom roku.

„Namjera nam je da dobijemo savremen proizvod, koji će građanima Crne Gore sa aspekta njegove upotrebe biti od najveće koristi i koji će biti ponos pripadnika Mornarice. Od samog formiranja Vojske, jedan od osnovnih kriterijuma za nabavke je bio da naša Vojska, budući da nije mnogobrojna, zaslužuje da ima najbolje naoružanje, opremu i sredstva koja koristi. Ako uzmemo u obzir činjenicu da te platforme/patrolni bordovi treba da odgovore zadacima i predstojećim izazovima u narednih 30 godina, od odabira konfiguracije, preko sklapanja ugovora, do isporuke gotovog proizvoda i obuke posada na njima mora proći nekoliko godina. Naša očekivanja su da će nabavka patrolnih brodova biti završena najkasnije do 2028. godine“, navode iz Ministarstva odbrane.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

16.04.2024. u 14:44h

Titogradske vijesti, top2

16.04.2024. u 12:57h

Titogradske vijesti, top2

16.04.2024. u 12:49h

Titogradske vijesti, top2

16.04.2024. u 12:41h

09.04.2024. u 06:21h

09.04.2024. u 06:21h

Skip to content