Ivanu Vukčeviću uručena Medalja britanske imperije

Radio Titograd

04.04.2024, 10:27h

2 min

Foto: Britanska ambasada

Službenik ambasade Crne Gore u Velikoj Britaniji zadužen za politička pitanja Ivan Vukčević dobitnik je počasne medalje britanske imperije koju mu je, u ime kralja Čarlsa III, uručila ambasadorka Don Meken na ceremoniji u britanskoj rezidenciji u Podgorici.

Ovo prestižno priznanje Ivan Vukčević, službenik ambasade za politička pitanja je dobio za svoj rad na unapređenju odnosa između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u prethodnih 17 godina njegovog rada kao dio ove misije.

Vukčević je, kako navode u sopštenju, prvi crnogorski državljanin kojeg kralj Čarls odlikuje.

“Bila mi je privilegija da uručim Ivanu Vukčeviću Medalju britanske imperije. Ivanova posvećenost i uzoran rad u javnoj upravi oličava kvalitete koje ovaj sistem nagrađivanja i promoviše. Njegova posvećenost njegovanju odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore je neprocjenjiva, a ova medalja je svjedočanstvo njegovog izuzetnog doprinosa”, rekla je britanska ambasadorka Don Meken.

(Foto: Britanska ambasada)

Nakon dodjele, okupljenima se obratio i Ivan Vukčević koji je rekao da je počastvovan i zahvalan na ovom priznanju, kao i na prilici da doprinese jačanju odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

Ovo odlikovanje je ustanovio britanski kralj Džordž V u prvoj polovini 20. vijeka. Medalja je prvobitno bila namijenjena samo Britancima i stanovnicima nekadašnjih kolonija, ali se od 1992. dodjeljuje i stranim državljanima koji su se istakli u drugim oblastima, uz posebne zasluge za unaprjeđenje bilateralnih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i drugih država. Odluku o tome ko zapravo dobija ovu počast donosi poseban odbor, koji se sastoji od visokih državnih službenika i drugih koji nisu dio javne uprave. Preporuke odbora zatim idu britanskom premijeru, a potom i samom kralju, koji ih dodjeljuje.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Titogradske vijesti, top1,

05:20h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Skip to content