Ivanović u Vašingtonu: Transatlanstko partnerstvo važno za stabilnost regiona

Radio Titograd

10.07.2024, 10:35h

2 min

Foto: MVP

 

Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović boravi u Vašingtonu, gdje učestvuje na NATO samitu koji se održava u svjetlu obilježavanja 75 godina od osnivanja Alijanse.

Tokom boravka u Vašingtonu, razgovarao je sa senatorima Džin Šahin, Tomom Tilisom, Džerijem Moranom, Pitom Riketskom i Majkom Raundsom, u okviru sastanka senatora sa visokim predstavnicima Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Ključna tema bila je uloga Sjedinjenih Američkih Država u jačanju stabilnosti i daljem razvoju Zapadnog Balkana, sa posebnim osvrtom na važnost zajedničke evropske perspektive regiona.

Ministar je kazao da Crna Gora i SAD imaju odlične međudržavne odnose, koje karakteriše dugotrajno prijateljstvo i partnerstvo, reflektovano kroz razvijenu bilateralnu i multilateralnu saradnju i dodatno osnaženo savezništvom u okviru NATO.

“Crna Gora želi da, na već postavljenim, čvrstim temeljima nastavi da jača prijateljstvo, veze i saradnju sa SAD, jednim od najznačajnih vanjskopolitičkih saveznika”.

Senatori su pozdravili ulogu i doprinos država saveznica iz regiona Zapadnog Balkana zajedničkim aktivnostima i ciljevima NATO, ali i pojedinačnu posvećenost razvoju i kontinuiranom unaprjeđenju bilateralnih odnosa sa SAD. Kazali su da je očuvanje mira i jačanje demokratije na Balkanu od neprocjenjive važnosti za dalji napredak ka članstvu u EU, kao i evropsku sigurnost i stabilnost. Ponovili su da će SAD nastaviti da podržavaju razvojne procese i jačaju svoje prisustvo i angažman u pravcu obezbjeđivanja stabilnosti, kao preduslova za dalji napredak.

Ministar Ivanović se u Vašingtonu sastao i sa kongresmenkom Klaudijom Teni, predstavnicom distrikta savezne države Njujork. U srdačnom razgovoru, sagovornici su razmijenili mišljenja o regionalnim pitanjima i mogućnostima unaprjeđenja saradnje Crne Gore i SAD. Ministar Ivanović je posebno istakao značaj nedavno održane međuvladine konferencije u Briselu i naglasio spremnost Vlade da ubrzano radi na evropskoj integraciji, ali i razvija odnose sa SAD. Kongresmenka Teni je iskazala uvjerenje da region Zapadnog Balkana zaslužuje posebnu pažnju i ponovila spremnost SAD da nastave da podržavaju Crnu Goru u procesima koji vode ka članstvu u EU.

Ministar Ivanović je prisustvovao i svečanoj ceremoniji otvaranja NATO samita i obilježavanja 75. godišnjice Saveza, kojom prilikom je imao i kraće razgovore sa odlazećim generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, predsjednicima Hrvatske Zoranom Milanovićem i Rumunije Klausom Johanisom, premijerima Holandije Dikom Šufom, Islanda Bjarnijem Benediktsonom i Grčke Kirjakosom Micotakisem, kao i britanskim ministrom odbrane Džonom Hilijem.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:03h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:53h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:46h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 11:27h

Skip to content