Ivanović u Atini: Crna Gora i Grčka prijatelji i saveznici, snažna podrška procesu evropske integracije

Radio Titograd

11.03.2024, 17:40h

< 1 min

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović boravi u zvaničnoj posjeti Grčkoj na poziv ministra vanjskih poslova Grčke Jorgosa Gerapatritisa.

Kao prijateljske zemlje i saveznice, Crna Gora i Grčka su posvećene kontinuiranom jačanju bilateralnih odnosa, utemeljenih na bliskim vezama i dodatno osnaženih podrškom Grčke našoj evropskoj budućnosti, ocijenjeno je tokom razgovora šefova diplomatija dvije zemlje.

“Crna Gora je zahvalna Grčkoj na političkoj i ekspertskoj podršci koju nam pruža u reformskim procesima na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovora, veoma cijenimo privrženost principu napredovanja u pregovorima prema individualnim zaslugama,“ kazao je Ivanović.

Kako je saopšteno iz MVP-a, govoreći o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa, istakao je da postoji prostor za njihovo dalje jačanje, naročito u oblastima ekonomije, turizma, kulture i obrazovanja.

“Grčka se snažno zalaže za bržu integraciju Crne Gore u Evropsku uniju i to kroz dva pravca djelovanja. Prvi je da nastavimo da budemo promoter učlanjenja, a drugi da vam pružimo svu potrebnu, ekspertsku podršku u integracionom procesu. Kao zemlja partner i saveznica, želimo da vas vidimo u EU što prije“, istakao je ministar Gerapetritis.

On je, dodaju, ocijenio značajnom dinamiku političkog dijaloga na visokom nivou, istakavši da treba dodatno raditi na jačanju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content