Ivanović: Berlinski proces najbolji model za ubrzanje evropske perspektive Zapadnog Balkana

Radio Titograd

05.07.2024, 17:33h

2 min

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović govorio je danas na otvaranju konferencije „Berlinski proces i regionalna saradnja: izazovi, mogućnosti i preporuke za Crnu Goru“, održanoj u hotelu Podgorica, u organizaciji Panevropske unije Crne Gore.

Na otvaranju su govorili i Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske panevropske unije, Kristin Melsom, ambasadorka u Kraljevine Norveške u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi i Dajana Cvjetković, predstavnica projekta Smart Balkans, iz Centra za promociju
civilnog društva, saopšteno je iz MVP-a.

Otvarajući konferenciju ministar je kazao da je Berlinski proces generisao reformske procese i ubrzao evropski put Crne Gore i regiona, te doprinio snažnijoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

“Podsjetio je da je Crna Gora prva zemlja koja je ratifikovala sva četiri sporazuma o mobilnosti u okviru Berlinskog procesa, te ukazao na važnu ulogu koju proces ima u sprovođenju reformske agende i ubrzanju integracionog puta ka članstvu u EU”, navode iz Ministarstva.

Ministar je govorio i na prvoj panel diskusiji posvećenoj dosadašnjim postignućima i perspektivi za Crnu Goru i region.

“Berlinski proces predstavlja najbolji model za ubrzanje evropske perspektive Zapadnog Balkana, a Crna Gora nastoji da bude kredibilan učesnik svih aktivnosti koje su od zajedničkog interesa za dalji razvoj regiona”, kazao je ministar.

Podsjetio je da je regionalna saradnja jedan od prioriteta vanjske politike Crne Gore i važan katalizator za ostvarivanje drugih vanjskopolitičkih ciljeva.

“Ocijenio je i da Evropska unija nije cjelovita bez država Zapadnog Balkana, te istakao važnu ulogu procesa proširenja u pravcu jačanja stabilnosti i bezbjednosti u Evropi”, navode u saopštenju.

Ambasadorka Norveške u Crnoj Gori Kristin Melsom kazala je da Norveška podržava sve aktivnosti koje za cilj imaju da podstaknu saradnju i ubrzaju dalji razvoj regiona, kao i napredak ka zajedničkom cilju svih zemalja Zapadnog Balkana – njihovoj evropskoj budućnosti.

Na panelu je govorio i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten koji je kazao da je Berlinski proces dao rezultate i da ostvaruje svoj cilj.

“Pozdravio je to što je Crna Gora ratifikovala sva četiri sporazuma o mobilnosti kao prva država u regionu, istakavši da će Berlinski proces nastaviti da bude platforma za promociju regionalne saradnje i evropske integracije, ali i okvir za lakše prevazilaženje izazova.

Predsjednica CPEU Gordana Đurović je kazala da kroz projektne aktivnosti nastoje osnažiti glas civilnog društva, ali i dati doprinos procesu evropske integracije zemalja regiona, podstičući bližu saradnju i dijalog svih aktera. Ukazala je na važnost privrženosti Crne Gore regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, kao prioritetima crnogorske vanjske politike”, piše u saopštenju.

 

Izvor: Antena M

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 11:39h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 11:27h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 10:28h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 10:26h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 10:21h

Skip to content