Ivančević: Raskopane ulice, građevinske mašine i smeće dočekuju turiste

Radio Titograd

25.04.2024, 08:12h

2 min

Foto:Radiotitograd.me

 

Neuređena turistička mjesta, raskopane ulice i građevinski radovi, divlje deponije, na to nailaze turisti u predsezoni u Crnoj Gori, upozorava u razgovoru za CdM član Odbora turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori Crne Gore Dragan Purko Ivančević. Podvlači da je evidentan problem sa radnnom snagom, nerazvijenim nacionalnim avio prevoznikom. Šaljemo, kaže, sliku neuređene destinacije, pa poziva Vladu, lokalne samouprave i privredu da zajedničkim snagama urade sve neophodno kako bi Crna Gora bila poželjna turistička destinacija koja obiluje prirodnim ljepotama i ima šta da ponudi turistima sa svih strana svijeta.

“Gosti u predsezoni nailaze na neuređena turistička mjesta, radove u centrima gradova, kontakt zona urbanih mjesta i hotela. Sada još uvijek imamo radove na putevima, divlje deponije, lošu pristupačnost izletničkim destinacijama”, upozorava sagovornik CdM-a.

Ocjenjuje da je opšta slika – nepripremljenost na svim nivoima, neuređenost obalnog pojasa, te navodi da je to karakteristicna pojava u zenlji gdje je turizam prioritetna razvojna grana.

“Nudimo sliku neuređene destinacije kojom se ne upravlja. Crna Gora ima bogatsvo obalskog pojasa, prirodne ljepote. Ali se bojim se da će neuređenost i nepripremljenost imati loš efekat na ugovaranje dolazaka turista ove godine, ali i na sjledeće sezone. Zbog svega navedenog, teško možemo konkurisati jednoj Hrvatskoj ili Albaniji gdje se turizam ozbiljno razvija”, naveo je Ivančević.

Govoreći o problemu sa radnom snagom, Ivančević je kazao da niko od nadležnih ne razmišlja o ljudskim resursima kao najznačajnijem segmentu turističke ponude.

“Školski sistem ne obezbjeđuje školovanje, edukaciju i pripremanje kadrova za turističke djelatnosti. Možemo imati hotele sa pet zvjezdica, ali ako u njima ne budu radili kadrovi iz Crne Gore, to onda neće biti autentična ponuda države. Pod hitno moramo dati neku vrstu uzbune ili, da ga tako nazovem, vanrednog stanja kada govorimo o stanju sa ljudskim resursima. Država mora da radi ozbiljnu kampanju po ovom pitanju kako se se školovali i pripremili naši kadrovi”, jasan je sagovornik CdM-a.

Ivančević u razgovoru za CdM, a govoreći o tome kojim tržištima treba da je okrenuta Crna Gora, kaže da je svaka turistička destinacija na Mediteranu naslonjena na zapadnoevropsko tržište.

“Naša orjentacija je ka animiranju tih tržišta. Prilogođavanje ponude treba da bude stalno. Zato treba da postoji volja države i da imamo NTO koja je potentna da radi taj posao”, kaže član Odbora turizma i ugostiteljstva Privredne komore.

Govoreći o radnoj snazi, te kako će se nadomjestiti nedostatak, Ivančević kaže da se za radnu snagu svako se snalazi sam za sebe.

“Na sve vapaje nas iz turističke privrede, čini mi se da nismo dobili povratnu reakciju kakvu smo očekivali. Ali ćemo nastaviti da se borimo i pritiskom na državne organe da nam obezbijede ambijent kako bismo mogli da pružimo kvalitet i tako punimo budžet države”, napominje on.

Upozorava na kraju i da imamo nedostatak kvalitetnih hotelskih kapacitena i nerazvijenu nacionalnu avio kompaniju.

“Turistička privreda i država moraju da razvijaju nacionalnu avio kompaniju. Mi nemamo alternativu. Ne možemo da se oslanjamo na lou – kostere, već da razvijamo kapacitete naše avio kompanije i tako stvaramo avio dostupnost naše destinacije”, zaključio je Ivančević u razgovoru za CdM.

Miraš Dušević

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

15.05.2024. u 17:58h

15.05.2024. u 17:58h

Skip to content