Italijansko ostrvo ima višak koza pa ih nudi na poklon

Radio Titograd

05.04.2024, 05:55h

2 min

Foto:Pixabay

Kada je broj koza na italijanskom ostrvu Alikudi šest puta premašio populaciju ljudi, tamošnje vlasti shvatile su da je vrijeme za drastične mjere. Pala je odluka da se koze zainteresovanima daju na poklon.

Gradonačelnik malog italijanskog ostrva preplavljenog divljim kozama ponudio je da pokloni životinje svakome ko želi da ih primi.

Rikardo Gulo došao je na ovu ideju nakon što je nedavni popis pokazao da je broj koza na pet kvadratnih kilometra Alikudija, najmanjeg ostrva Eolskog arhipelaga, šest puta veći od broja ljudi kojih je tokom godine 100.

Životinje, vješte u kretanju po strmim liticama ostrva, nekada su živjele harmonično uz ljude, a vremenom su postale turistička atrakcija isto koliko i uspavani vulkan.

Međutim, broj koza je posljednjih godina rastao tako brzo da su počele da da se iz svog uobičajenog prebivališta na vrhu ostrva spuštaju prema naseljenom području.

Životinje su postepeno nanosile štetu bujnoj zelenoj vegetaciji, izazivajući pustoš u baštama i na parcelama, rušile djelove kamenih zidova. Desilo se i da zalutaju u domove ljudi, primoravajući stanovnike da od nadležnih zahtjevaju rješenje.

Alikudi, koji je dva do tri sata vožnje brodom udaljen od Sicilije, potpada pod upravu većeg ostrva Lipari. Inicijativa „usvoji kozu“ predstavljena je kao najbolji način za rješavanje ovog pitanja, a reklo bi se da je i najsaosjećajniji.

„Apsolutno ne želimo ni da razmišljamo o odstrijelu životinja, zato ih poklanjamo. Svako može da podnese zahtjev za kozu, to ne mora biti farmer, a nema ni ograničenja u broju“, poručio je Gulo.

Rok za podnošenje zahtjeva je 10. april.

„Već smo imali nekoliko telefonskih poziva, uključujući i jednog uzgajivača životinja sa ostrva Vulkano koji bi želeo da uzme nekoliko koza jer, između ostalog, proizvodi rikotu, sir koji je veoma cenjen“, rekao je Gulo dodajući da bi još lepše i humanije bilo ako bi među onima koji uzimaju koze bilo onih koji umeju da ih pripitome.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content