Italija krivi grupu Vagner za sve više migranata iz Afrike

Radio Titograd

14.03.2023, 06:33h

< 1 min

Foto: EPA /EFE

Italijanska vlada je optužila rusku plaćeničku grupu Vagner da stoji iza sve većeg broja brodova s migrantima koji pokušavaju da pređu Sredozemno more, u sklopu strategije Moskve da se osveti zemljama koje podržavaju Ukrajinu.

“Mislim da sada sa sigurnošću možemo reći da je eksponencijalni rast migrantskog fenomena s afričkih obala, ne beznačajnih razmjera, dio jasne strategije hibridnog rata koju primjenjuje jedinica Vagner, koristeći svoj značaj u nekim afričkim zemljama”, saopštio je ministar odbrane Guido Kroseto, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Približno 20.000 osoba dosad je ove godine stiglo u Italiju, u poređenju sa 6.100 u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci ministarstva unutrašnjih poslova, dok problem migracije pojačava pritisak na desničarsku vladu.

Snage Vagnera optužene su za djelovanje u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Libiju, Mali i Srednjoafričku Republiku.

Kroseto, viši zvaničnik desničarske stranke Italijanska braća premijerke Đorđe Meloni, pozvao je saveznike u NATO da pomognu Italiji u nošenju s porastom migrantskih dolazaka.

“Atlantski savez će biti snažniji ako podijelimo zajednički teret, no postoji opasnost od pucanja ako se zemlje koje su najizloženije odmazdi ostave same”, rekao je.

Meloni, koja ima strog stav prema ilegalnim migracijama, našla se prošlog mjeseca na udaru žestokih kritika nakon brodoloma blizu južne regije Kalabrije u kojem je stradalo 79 osoba.

U nedjelju se nakon isplovljavanja iz Libije prevrnuo brod, a humanitarna organizacija Alarm Phone optužila je Italiju da nije poslala obalnu stražu uprkos tome što je u subotu upozorena da je brod u nevolji.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 15:21h

Skip to content