Italija: Broj stradalih u brodolomu porastao na 58, među žrtvama i beba

Radio Titograd

26.02.2023, 18:11h

< 1 min

Foto:DAN

Najmanje 58 izbjeglica poginulo je kada je njihov čamac rano jutros potonuo nedaleko od italijanskog grada Krotonea, saopštili su italijanska obalska straža i Ujedinjene nacije. Preživjeli navode da ima još nestalih iz čamca koji je krenuo iz Turske.

Procjenjuje se da je na brodu bilo više od 170 izbjeglica, naveli su iz Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice i Međunarodne organizacije za migracije, u zajedničkoj izjavi.

Preživjeli su naveli da je bilo “djece i cijelih porodica”, navodi se u saopštenju, a većina njih je iz Avganistana, Pakistana i Somalije.

Italijanska obalska straža saopštila je da je najmanje 80 ljudi spaseno, od kojih su neki “uspjeli da dođu do obale nakon brodoloma”.

U toku je akcija spasavanja u koju su uključeni helikopter i policijski avion, kao i plovila državnih vatrogasnih odreda, obalske straže i granične policije. U potragu za preživjelima uključili su se i lokalni ribari.

Potragu otežavaju visoki talasi i jak vjetar.

Jedan preživjeli je priveden na ispitivanje nakon što su ostali sa čamca rekli da je trgovac ljudima, prenijela je državna televizija Rai.

Italijanske vlasti su saopštile da su tijela odnijeta na sportski stadion u Krotoneu, gradu u južnoj italijanskoj pokrajini Kalabriji.

Prema natpisima na prslucima za spasavanje vidi se da je čamac isplovio iz Izmira.

Čamac je na uzburkanom moru udario u stijenu.

“Svi preživjeli su odrasli. Nažalost, sva djeca su među nestalima ili su pronađena mrtva na plaži”, rekao je volonter Crvenog krsta Injasio Mangione.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je da su migranti bili “nagurani” u čamac dug 20 metara.

 

Izvor:DAN

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:14h

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Skip to content