Istraživanje pokazalo novi simptom kovida

Radio Titograd

04.01.2024, 07:07h

< 1 min

Foto:Pixabay

Gubitak ukusa i mirisa nekada je bio jedan od glavnih pokazatelja da ste možda zaraženi kovidom, ali kako se novi soj, poznat kao JN.1 („potomak“ soja omikron) sve više širi u Velikoj Britaniji, umjesto toga počinju da se javljaju neki drugačiji simptomi.

Najnovije istraživanje Kancelarije za nacionalnu statistiku, zasnovan na uzorcima od više od 27.000 ljud, koji su obrađeni između 7. i 13. decembra, otkrilo je da je gubitak mirisa ili ukusa prijavljen samo kod tri odsto, odnosno 2 odsto ispitanika, prenosi Danas.

Kašalj ostaje uobičajeni pokazatelj (gotovo 23 odsto), a curenje nosa ili kijanje je najčešće prijavljen simptom (31 odsto), ali su pojedinci takođe prijavljivali glavobolje (20 odsto), slabost ili umor (skoro 20 odsto), bolove u mišićima (gotovo 16 odsto) i bol u grlu (13 odsto).

Pored toga, iznenađujuće česti simptomi koji su se pojavili su problemi sa spavanjem i briga ili anksioznost – obje stvari su prijavljene kod oko 10 odsto ispitanika.

Najnoviji podaci Agencije za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije (UKHSA) navode da je procenjena prevalencija koronavirusa u Engleskoj i Škotskoj do 13. decembra 4,2 odsto – što znači da bi otprilike 1 od 24 osobe mogle biti pozitivne na kovid u ovom trenutku.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content