Istraživanje pokazalo: Dodir može da pomogne u ublažavanju mentalnih i fizičkih tegoba

Radio Titograd

09.04.2024, 05:56h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Naučnici smatraju da dodir može pomoći u ublažavanju mentalnih i fizičkih tegoba, piše Gardijan.

Koautorka istraživanja iz Univerzitetske bolnice u Esenu Helena Hartman rekla je da više usaglašenih dodira tokom dana može pomoći da se ublaže ili potencijalno ublaže mentalne i fizičke tegobe.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Nature Human Behaviour” obuhvatilo je 212 ranije objavljenih studija, uz statističku analizu 85 studija koje su uključivale odrasle i 52 kojima su bila obuhvaćena i novorođenčad.

– Naš rad ilustruje da su intervencije dodirom najpogodnije za smanjenje bola, depresije i anksioznosti kod odraslih i djece, kao i za povećanje tjelesne težine kod novorođenčadi – tvrde istraživači.

Analiza je otkrila da su ljudi osjetili slične pogodnosti u pogledu svog fizičkog zdravlja kada ih dodiruju drugi ljudi, ali i predmeti – poput društvenih robota ili teške ćebadi.

– To znači da moramo da preduzmemo više istraživanja o potencijalu ponderisanih ćebadi ili društvenih robota da poboljšaju dobrobit ljudi, posebno tokom situacija koje ograničavaju kontakte, kao što je nedavna pandemija kovid-19 – rekla je Hartman.

Pozitivan uticaj na mentalno zdravlje bio je veći za ljudski dodir nego dodir sa predmetima – vjerovatno, smatra tim, jer je uključivao kontakt koža na kožu.

Dodirivanje glave je bilo povezano sa većim zdravstvenim prednostima nego dodirivanje drugih djelova tela.

Naučnica Mariana von Mor, koja nije učestvovala u istraživanju, smatra da ako budući roboti budu mogli preciznije da replikuju teksturu i toplinu ljudske kože, mogli bi da pruže uporedive koristi za mentalno zdravlje kao i ljudski dodir, navodi Gardijan.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 21:57h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 19:27h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content