Istraživanje: Ljudi koji uživaju u hrani koju jedu zadovoljniji su životom

Radio Titograd

21.10.2023, 06:33h

2 min

Foto:Unsplash

Izašlo je novo globalno istraživanje koje otkriva vezu između užitka koji ljudima pruža hrana i njihovog opšteg blagostanja. U studiji je učestvovalo 1.000 ljudi u 142 zemlje, od Australije do Alžira, koji su naveli jesu li uživali u hrani koju su jeli u prethodnih sedam dana.

U Ujedinjenom Kraljevstvu 91 odsto je reklo potvrdno, stavljajući nacionalnu kuhinju u rang s Kazahstanom i Jamajkom u smislu zadovoljstva. Francuska i Italija možda su predvidljivo više na tablici od Ujedinjenog Kraljevstva, ali Britanci bi se mogli osjećati povrijeđenim što zaostaju za mjestima poput Danske, Nepala i Mongolije.

S druge strane 88 odsto ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu smatra da je njihova hrana uglavnom zdrava (36. od 142 zemlje), a 86 odsto je reklo da ima puno izbora.

Nasuprot tome, ljudi u Demokratskoj Republici Kongo i Siera Leoneu, gdje su osnovne namirnice kasava i riža, bili su najmanje zadovoljni svojim dnevnim obrocima. Takođe je bilo najmanje vjerovatno da će reći da je njihova hrana uglavnom zdrava, a takođe su bili među mjestima gdje su ljudi smatrali da imaju najmanje izbora, prenosi Index.hr.

Baltička država Litvanija – domovina okruglica s krumpirom punjenih mesom poznatih kao Cepelinai – nosi kući neželjenu krunu s najnižim uživanjem u hrani od bilo koje evropske zemlje. Sve u svemu, manje je vjerovatno da će ljudi u siromašnijim zemljama odgovoriti s “da” na anketna pitanja, dok je suprotno za bogatije zemlje.

image

Uživanje u hrani

-FOTO: SHUTTERSTOCK

Uzbekistan, gdje pilav od riže i ovčetine slovi za nacionalno jelo, bilježi visoke ocjene za uživanje u hrani i zdravu prehranu. Ali autori izvještaja sugerišu da bi to moglo biti više zbog autoritarnog režima u zemlji jer Uzbeci imaju tendenciju davanja pozitivnih odgovora i na druge ankete.

Međutim, bogatstvo nije sve kada je u pitanju uživanje u hrani. Nivo užitka bio je najviši u karipskoj zemlji Puerto Rico, gdje ima kokosa i manga u izobilju, a popularna jela od crvenog graha i riže i najviše pečene svinjetine začinjena su lokalnim začinima.

Širom svijeta ljudi koji su uživali u hrani imali su 1.29 puta veću vjerovatnoću da će napredovati, u poređenju sa drugima koji uglavnom nisu uživali u hrani koju su jeli. Pojedinci koji su rekli da imaju mnogo izbora imali su 1.45 puta veću vjerojatnoću boljeg blagostanja od onih koji to nisu rekli.

Sve u svemu, ljudi koji žive u Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi i na Karibima bili su najzadovoljniji onim što im je bilo na tanjiru s prosječnom ocjenom zadovoljstva od 96 odsto. Najmanje zadovoljni bili su u podsaharskoj Africi (72 odsto), zatim u sjevernoj Africi (81 odsto), istočnoj Aziji i arapskim državama (obje 82 odsto).

To su takođe bila područja u kojima su ljudi rekli da su imali najmanje izbora vrsta hrane u prethodnih sedam dana. Studija zaključuje – pojedinci koji osjećaju da imaju različite izbore u svojim prehrambenim opcijama i konzumiraju hranu koja im je ugodna i hranjiva imaju znatno veću vjerovatnoću da će imati veću subjektivnu dobrobit od onih koji ne misle tako o svojoj hrani, čak i kada se kontrolišu drugi faktori za koje se zna da oblikuju subjektivno blagostanje, kao što su prihod, obrazovanje i starosna dob.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

11.02.2025. u 19:57h

Titogradske vijesti, top2

11.02.2025. u 12:30h

Skip to content