Istraživanja: Kada bolje reagujemo na stres

Radio Titograd

01.03.2023, 05:41h

2 min

Foto: Shutterstock

U procesu starenja suočavamo se sa raznim izazovima, ljepotama, darovima i prepreka, ali to je putovanje koje se zove život. Kada smo mlađi, mislimo da imamo sve vrijeme ovog svijeta, a kako se broj  svjećica na rođendanskoj torti povećava, shvatamo da imamo više vremena.

Zato je važno da osvijestimo dragocjenost svakog trenutka i da budemo na njemu zahvalni. Jedna studija je objavila da smo manje skloni stresu kako starimo, odnosno da imamo bolju reakciju na stresne okidače. Studija Univerziteta u Pensilvaniji proučavala je ljude starosti od 25 do 74 godine u periodu od 20 godina. Utvrđeno je da je stres znatno više prisutniji među 25-godišnjacima nego među 70-godišnjacima.

“Postoji nešto u starenju što dovodi do manjeg broja stresora”, rekao je dr Dejvid Almeida, autor studije i profesor razvoja i ljudskih studija. “Ovo bi mogle biti vrste društvenih uloga koje ispunjavamo kako starimo. Kao mlađi ljudi, možda više žongliramo, uključujući poslove, porodice i domove, a sve to može povećati svakodnevni stres. Ali kako starimo, naše društvene uloge i motivacije se mijenjaju. Stariji ljudi govore o tome da žele maksimalno da iskoriste i uživaju u vremenu koje imaju.”

Utvrđeno je da tokom starenja sve bolje reagujemo na okidače stresa. Prema istraživanju, smanjenje stresa primjećuje se sredinom 50-ih godina, a zatim se postepeno smanjuje u 60-im, i znantno u 70-im godinama. Ovo istraživanje nam donosi još jednu pozitivnu stvar koju donosi starenje. Proces starenja se uglavnom posmatra kroz “naočare negativnosti”, ali ako primjetimo pozitivne aspekte ovog segmenta života, uživaćemo u svakoj godini, bićemo srećniji, pa čak možete i produžiti svoj život.

Naučnici su otkrili da pozitivni stavovi o starenju povećavaju kvalitet sna i nivo fizičkog kretanja, poboljšavaju društvene živote i pomažu u stvaranju osjećaja svrhe. Dakle, ako je starenje nešto što posmatrate kao loše, uzmite u razmatranje novootkriveno istraživanje. Ima mnogo čemu da se radujete, posebno imajući u vidu da ćete napokon imati više vremena za sebe, odmor, svoje potrebe.

Vjerovatno već znate da sam stres može uticati na vaše opšte zdravlje, pa budite sigurni da njime upravljate mudro dok čekate da se broj svijeća za rođendansku tortu poveća.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content