Istopolni parovi imaju pravo na vještačku oplodnju

Radio Titograd

09.03.2023, 09:12h

< 1 min

Foto:Pixabay

Dvadeset članica koalicije „Ravnopravno“ podnijelo je pritužbu zaštitniku ljudskih prava i sloboda protiv Ministarstva zdravlja, zato što u pravilniku koji uređuje pristup medicinski potpomognutoj oplodnji nijesu uvrštene istopolno orijentisane osobe i žene koje su u životnom partnerstvu.

Ministarstvo zdravlja, kako su saopštili, tokom prethodnih mjeseci donijelo je osam pravilnika koji se odnose na Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, a kojima definisani načini i uslovi za procjenu podobnosti i odabir davalaca, kao i vrste laboratorijskih testiranja kroz koja moraju da prođu.

– Dio ovih pravilnika je očigledno diskriminatoran u odnosu na istopolno orijentisane osobe, te ih direktno, a u potpunosti nezakonito, onemogućava da koriste prava iz Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Istopolno orjentisane osobe su ovim pravilnicima onemogućene da doniraju polne ćelije, a žene koje su u životnom partnerstvu su onemogućene da ostvare prava na liječenje neplodnosti primjenom postupaka MPO – kaće se u saopštenju.

Imajući u vidu Zakon o MPO, kao i Ustav Crne Gore, ratifikovane ugovore o ljudskim pravima i Zakon o zabrani diskriminacije, jasno je, dodaju, da su pomenuti pravilnici koji pravo iz zakona uskraćuju osobama sa zaključenim životnim partnerstvom sa osobom istog pola diskriminatorni, jer se radi o neopravdanom razlikovanju, odnosno uskraćivanju prava po osnovu seksualne orijentacije, što je izričito zabranjeno.

U koaliciji „Ravnopravno“ su Kvir Montenegro, Juventas, Asocijacija „Spektra“, Udruženje LBTQ žena „Stana“, Centar za građansko obrazovanje, Centar za ženska prava, Klinički centar, Crnogorski olimpijski komitet, Crnogorski ženski lobi, Institut Alternativa, zatim Akcija za ljudska prava, Anima, CEDEM, NVO „Prima“, Aktivna zona, Sigurna ženska kuća, SOS Nikšić, NVO CAREP, Centar za istraživanje i monitoring CEMI.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

09:45h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 09:41h

Sport, top2

28.03.2023. u 09:05h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 09:00h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 08:47h

Skip to content