Ističe vrijeme za dogovor oko Vlade

Radio Titograd

10.03.2023, 11:32h

2 min

Foto:URA

Vrijeme za dogovor oko formiranja nove vlade, ali i oko rekonstrukcije postojeće, ističe uskoro. Iako skupštinska većina iz 2020. godine intenzivno pregovara, do dogovora najvjerovatnije neće doći. Krajnji rok za dogovor je 16. mart, kada ističe zakonski rok za formiranje izvršne vlasti. Dok su iz Ujedinjene Crne Gore saopštili da im rekonstrukcija postojeće vlasti nije prihvatljiva, iz koalicije “Crno na bijelo” ne žele novu vladu u kojoj premijer ne bi bio Dritan Abazović. Predstavnici većine su pokušali da ubijede poslanika Force Gencija Nimanbegua da bude njihov 41. glas za rekonstrukciju, ali, kako “Dan” saznaje, on će u parlamentu glasati protiv toga. Oni se sada uzdaju u nekoga drugog od predstavnika manjinskih stranaka, ali teško da će iko od njih to podržati.

– Niko nas nije zvao. Mi smatramo da je najprincipijelnije da se ide na vanredne parlamentarne izbore – kazao je za “Dan” portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić.

Mandatar za sastav Vlade i čelnik Demosa Miodrag Lekić uputio je pismo liderima parlametarne većine u kome traži informaciju ima li dovoljno podrške da se formira Vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem. Kako je poručio, iako i dalje ima status mandatara, neće biti prepreka da se formira Vlada sa Abazovićem kao premijerom.

– Formiranje Vlade sa zvanično i potpisima predloženim mandatarom nije moguće u ovom trenutku. Nemogućnost proističe zbog odbijanja koalicije “Crno na bijelo” da učestvuje u tome i tako stvori potrebnu većinu od 41. Razumije se, sasvim legitimno. Nije mi poznato da li se eventualno još neko u međuvremenu pridružio istom stavu. Sastanak je prekinut s ciljem da kolega Abazović sagleda mogućnosti pronalaženja imena poslanika koji bi u dovoljnom broju, dakle 41, podržao Vladu sa njim na čelu, u parlamentu. Još nemamo do kraja tu informaciju, barem meni nije poznata – saopštio je Lekić.

On je dodao da iduće nedjelje ističe rok trajanja mandata mandatara sa dugim posljedicama pravno-političkog karaktera.

– U tom kontekstu, dužan sam da javno preduzmem određene, završne korake.Zbog navedenog molim za odgovor o posljednjem stanju situacije oko eventualno pronađene većine koja bi podržala kolegu Abazovića za formiranje Vlade. Ponavljam da, iz više razloga, ja tome nisam prepreka – istakao je Lekić u obraćanju liderima skupštinske većine.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content