Ispitivanje: Novi nehormonski lijek može da smanji valunge u menopauzi

Radio Titograd

18.03.2023, 05:39h

2 min

Foto:DAN

Eksperimentalna nehormonska pilula uspješno je smanjila talase vrućine i noćno znojenje kod žena u menopauzi u velikom ispitivanju u kasnoj fazi, objavili su istraživači u stručnom časopisu “The Lancet”.

Produžena upotreba hormonske terapije, iako efikasna, povezana je sa malim, ali značajnim rizikom od karcinoma dojke, prenosi N1.

Lijek, fezolinent, koji je razvio japanski proizvođač ljekova „Astellas Pharma“, dizajniran je da blokira hemikaliju koja modulira aktivnost nervnih ćelija u dijelu mozga koji reguliše tjelesnu temperaturu. Lijek je poslat regulatorima u SAD, Evropi i Australiji, a odluka američke Uprave za hranu i lekove (FDA) očekuje se u maju.

U više od 97 bolnica u SAD, Kanadi i Evropi, 527 pretežno bijelih žena starosti od 40 do 65 godina sa prosječno sedam ili više umjerenih do jakih talasa vrućine dnevno su nasumično raspoređene, primaju 30 mg ili 45 mg fezolinenta ili placebo dnevno tokom 12 nedjelja.

– Obje doze su dovele do značajnog poboljšanja u učestalosti i jačini valunga i noćnog znojenja u poređenju sa placebom, sa efektima uočenim već prve nedjelje, izjavila je dr Ženevje Nel-Peri sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Sjeverne Karoline.

Posle 12 nedjelja, dvije grupe za liječenje nastavile su da uzimaju ljekove svaki dan još 40 nedelja. Rana poboljšanja su održana tokom čitavog perioda studije od 52 nedelje, rekli su istraživači.

Upitnik za procjenu kvaliteta života specifičnog za menopauzu pokazao je „značajno i klinički značajno poboljšanje“ za one koji su uzimali fezolinetant, prenosi Reuters.

Rezultati ispitivanja dodaju dokaze da će ljekovi iz klase fezolinenta poznatih kao antagonisti NK3R obezbijediti bezbjedan i efikasan pristup liječenju simptoma menopauze „u budućoj kliničkoj praksi, bez potrebe za izlaganjem estrogenu, rekla je dr Julija Prag sa Univerziteta u Ekseter u Velikoj Britaniji.

Slična studija fezolinenta u Aziji „nije pokazala iste nivoe efikasnosti kao što je primjećeno kod pretežno bijelih Amerikanki i Evropljanki“, primjetila je ona, tako da nije jasno da li će rezultati biti isti za sve.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:14h

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Skip to content