IRSKI LIST: Steže se obruč oko Kinahana i Gačanina

Radio Titograd

08.01.2022, 22:53h

2 min

Irski list “Sunday World”, pozivajući se na tamošnje bezbjednosne agencije, naveo je da postoje procjene kako je međunarodni narko kartel, čiji je dio i mafijaška grupa irskog gangstera Danijela Kinahana, u Evropu uvezla kokain u vrijednosti od 23 milijarde eura. Kako se naglašava u članku ovog lista, vještine i veze članova ovog super kartela uzdigle su gangstere na najviše nivoe organizovanog kriminala sa potencijalom da potkopaju agencije za sprovođenje zakona, pa čak i vlade.

Ključni igrači bili su iz Maroka, Italije, Bosne i Hercegovine, Čilea i Irske, a svi su imali zajedničku vezu sa Holandijom, gdje su veze bile iskovane.

No, kako prenosi pomenuti list, stvari se u posljednje vrijeme po njih ne odvijaju dobro.

“Otkako su dostigli vrhunac 2017.godine, kada su svi zajedno slavili na Kinahanovom raskošnom vjenčanju u hotelu Burj-Al-Arab u Dubaiju sa sedam zvezdica – njihovo bogatstvo je nestajalo. Kinahan je sada jedan od samo dvojice šefova mafije koji su još na slobodi, ali se vjeruje da im se vlasti približavaju i zatvaraju organizaciju”, navodi se u članku.

Kako se tvrdi, iako je u irskom Višem sudu označen kao vrhunski narko-bos, Kinahan tek treba da se suoči sa optužbama za konkretna krivična djela u Irskoj.

“Drugi mafijaški bos koji je još na slobodi, Edin Gačanin, takođe je u Dubaiju i vodi balkanski ‘Tito i Dino’ kartel, prema dokumentima američke Agencije za borbu protiv droga koji su došli do javnosti. Mreža zvana ‘Tito i Dino’ na meti je vlasti u Peruu odakle su, kako se vjeruje, izvezli ogromne količine kokaina u Evropu”, piše irski list.

Stvari su počele da se raspadaju nedugo nakon Kinahanovog vjenčanja, piše u članku, kada je prvi “pao” Rikardo “El Riko” Rikelme Vega, uhapšen u svom rodnom Čileu i izručen potom Holandiji da bi se suočio sa sudijama.

U junu 2021.godine Čileanac je osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanja ubistava i pranja novca od droge.

“Mobilni telefon koji je od njega zaplijenjen uključivao je snimak na kome su bili Kinahan, kao i šef italijanske mafije Rafael Imperijale, još jedan od njegovih svatova koji su trenutno iza rešetaka”, navodi “Sanday World”.

Ističe se da bezbjednosne agencije pokušavaju da dođu do glavnih aktera.

“Mreža ovog superkartela je na meti nekoliko agencija širom svijeta, koje nastoje da otkriju i korumpirane lučke radnike, carinike i policajce, koje su potkupili. U međuvremenu, za Gačanina i Kinahana, koji su praktično zarobljeni u Dubaiju, sat otkucava”, zaključuje irski list.

Izvor:Sunday World

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:11h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:08h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:03h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 22:57h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 21:04h

Skip to content