IRAN Rohani spreman na razgovor sa SAD

Radio Titograd

15.07.2019, 00:00h

< 1 min

  Iran je spreman za pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ukoliko Vašington ukine sankcije Teheranu i vrati se Sporazumu o iranskom nuklearnom programu iz kojeg je istupio prošle godine, izjavio je iranski predsjednik Hasan Rohani.

On je tokom govora, koji je uživo prenosila iranska televizija, naglasio da je Iran oduvijek vjerovao u pregovore.

“Ukoliko ukinu sankcije, prestanu da vrše ekonomski pritisak i vrate se Sporazumu, spremni smo da održimo razgovore sa Amerikom danas, upravo sada i bilo gdje”, rekao je Rohani.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka, koje su potpisale međunarodni Sporazum o iranskom nuklearnom programu, istovremeno su pozvale iranske vlasti da smire tenzije i nastave dijalog.

“Zabrinuti smo zbog opasnosti da sporazum postignut 2015. propadne pod pritiskom sankcija koje su uvele SAD i odluke Irana da ne primjenjuje neke obaveze iz sporazuma”, navodi se u zajedničkom saopštenju, prenijela je Jelisejska palata.

Dodaje se da su tri države duboko zabrinute zbog nedavnih dešavanja u Zalivu i pogoršanja bezbjednosne situacije u tom regionu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je Iran 8. jula počeo da obogaćuje uranijum iznad dozvoljenog ograničenja od 3,67 odsto.

Iran je pored toga zaprijetio da neće poštovati još neke odredbe nuklearnog sporazuma “za 60 dana” ukoliko se ne pronađe rješenje i ne ispune iranski zahtjevi.

Iranske mere predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, posle 12 godina krize o tom pogramu

 

 

Izvor:Mina

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content