Iran: Mogli bismo gađati Amerikance ako budu branili Izraelce

Radio Titograd

14.04.2024, 19:40h

< 1 min

Iran je danas saopštio da je obavijestio Sjedinjene Države o svojoj namjeri da sprovede “ograničenu” operaciju protiv Izraela kao odgovor na smrtonosni napad početkom aprila na iranski konzulat u Siriji, koji se pripisuje Izraelu.

“Najavili smo Bijeloj kući u poruci da će naša operacija biti ograničena, minimalna i da će cilj biti kažnjavanje izraelskog režima”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian.

Amir-Abdolahian rekao je ambasadorima da je Teheran obavijestio susjedne zemlje o svom planiranom napadu “72 sata prije operacije”. Iranski čelnici, uključujući vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, obećali su da će “kazniti” Izrael za smrtonosni napad u kojem je ubijeno sedam oficira Revolucionarne garde u Damasku 1. aprila.

“Najavili smo našoj braći i prijateljima u regionu, uključujući zemlje u kojima se nalaze američke vojne baze, da je naš cilj samo kazniti izraelski režim”, rekao je ministar. “Ne želimo gađati američki narod ili američke baze u regiji”, dodao je, upozorivši da bi Iran mogao gađati američke vojne položaje ako su uključeni u “obranu i podršku” Izraelu.

Izvor: Index.hr

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content