Inicijativa za smjenu gradonačelnika sjevernih opština na Kosovu nije uspjela

Radio Titograd

21.04.2024, 21:45h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Inicijativa za smjenu gradonačelnika sjevernih opština na Kosovu nije uspjela, kazao je predsjedavajući Centralne izbone komisije Kosova Krešnik Radonići, navodeći da je glasalo ukupno 253 ljudi.

Građani četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka, danas su glasali o smjeni albanskih gradonačelnika.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Radonići je kazao da je građanska inicijativa za smjenu predsjednika opština propala jer na referendumu nije učestvovao 50 odsto plus jedan birač.

On je kazao da su u Leposaviću glasala 124 birača ili 0,91 odsto od ukupnog broja, u Zubinom Potoku 18 birača ili 0,26 odsto, u Zvečanu nije bilo birača, dok je u Sjevernoj Mitrovici bilo 111 birača ili 0,59 odsto glasača.

Sva biračka mesta, njih 23, zatvorena su u 19 sati.

Srpska lista i druge manje stranke iz srpske zajednice na sjeveru Kosova odlučile su ranije da ne učestvuju u glasanju, iako su prethodno učestvovale u prikupljanju peticije za smjenu aktuelnih albanskih gradonačelnika.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je, nakon zatvaranja biračkih mjesta, da je Kosovo građanima u opštinama na sjeveru “omogućilo da smijene aktuelne gradonačelnike i izaberu nove kroz proces opoziva”.

“Međutim, građani uglavnom nisu iskoristili ovu priliku. Nažalost, to je prvenstveno bilo zbog pritisaka iz Beograda od strane Srpske liste i nelegalnih kriminalnih struktura”, kazala je Osmani mreži X.

Ona je istakla da je Kosovo “još jednom pokazalo zrelost, uzornu organizaciju i puno poštovanje svojih zakona i Ustava, nudeći svim zajednicama, bez razlike, mogućnost da izaberu svoje predstavnike”.

Kako je naglasila, Kosovo je ispunilo sve uslove koje zahtijeva Evropska unija (EU).

 

 

Izvor:MINA

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content