Imenovanjima u pravosuđu do brže integracije u EU

Radio Titograd

17.11.2023, 11:26h

< 1 min

Foto:Gov.me

Crna Gora treba da iskoristi pogodan momenat za pristupanje Uniji, a u tome ima podršku Rumunije, saopšteno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa ministarkom vanjskih poslova Rumunije Luminikom Teodorom Odobesku. Gorčević je istakla da je fokus Vlade na preostalim imenovanjima u pravosuđu čijim izborom bi se proces integracija i efektivno ubrzao.

„Crna Gora je dio porodice evropskih država i imate snažnu podršku Rumunije da ubrzate proces pristupanja i postanete sljedeća članica EU“, poručila je ministarka vanjskih poslova Rumunije Luminica Teodora Odobesku.

Ona je, u razgovoru sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević, kazala da je proširenje opet visko na listi prioriteta EU, ta da je važno da Crna Gora iskoristi pogodan momenat za pristupanje Uniji.

Odobesku je naglasila da, iako je zahtjevan, proces evropske integracije i buduće članstvo donose ekonomski razvoj, veću odgovornost institucija, bolju bezbjednosnu situaciju i veći pristup EU fondovima.

„Crna Gora napokon ima funkcionalnu Vladu i Skupštinu čija je saradnja glavni pokretač i uslov za ubrzanje procesa evropskih integracija. U ovom trenutku, fokus nam je na preostalim imenovanjima u pravosuđu čijim izborom bi se proces integracija i efektivno ubrzao. Napokon je vrijeme da interes Crne Gore bude na prvom mjestu“, kazala je Gorčević.

Ministarka je kazala da je Vlada otvorena za razgovor i saradnju sa svim državama članicama i da je u tom smislu iskustvo Rumunije, kao zemlje koja se suočavala sa sličnim izazovima tokom procesa pristupanja EU, veoma dragocjeno.

Zajednički je istaknuta važnost instrumenta Plan rasta za Zapadni Balkan za dalje sprovođenje reformi i ubrzanje integracije regiona u EU.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

Skip to content