Iković: Pod hitno uvesti moratorijum na izvoz drveta koje nije pretvoreno u finalni proizvod

Radio Titograd

15.02.2024, 10:36h

2 min

Foto:RTCG

 

Preokret je danas podnio inicijativu Vladi Crne Gore i nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kojom traže da se obustavi koncesioni sistem upravljanja šumama i da se drvo iz države može izvoziti samo u formi finalnog proizvoda. U Preokretu ovo vidimo kao uslov za pokretanje inovativne drvna industrije i da se šume počnu koristiti za razvoj sporta, zdravstva i turizma, saopštio je glavni koordinator “Preokreta”, Vuk Iković.

Kako je naveo, dosadašnja koncesiona politika je omogućavala “nedodirljivim” firmama da kupe od države kubik drveta čak za sedam eura i da isti taj neobrađeni kubik drveta izvezu za preko 100 eura.

“Država je zauzvrat od tog kubika imala 14 eura, dok su u isto vrijeme mještani od države kupovali šumu istog kvaliteta za oko 50 eura po kubnom metru ili uopšte nijesu mogli steći pravo sječe šume što je uzrokovalo gašenje brojnih lokalnih drvoprerađivačkih firmi”, kazao je Iković.

On ističe da je to, dovelo do toga da pojedine firme koje se bave sječom prihoduju više nego što prihoduje Opština na čijoj teritoriji ta firma siječe šume. Jednom riječju našim prirodnim i nacionalnim blagom i dalje upravlja šumarska mafija i to je treba okončati što prije.

“Brojni su štetni efekti ovakvog modela upravljanja našim šumama. Ekonomski gubici su samo jedan djelić štete, drugi veći problem su posljedice nakon sječe, a to su nestajanje izvora, spiranje plodnog zemljišta, klizišta, poplave i širenje šumskih bolesti”, naglašava glavni koordinator “Preokreta”.

Takođe poručuje da su ti problemi rješivi, i Crna Gora može postati prepoznata po svojim premium brend proizvodima od drveta i svojim šumama koje treba koristi za sport, zdravstvo i turizam ali za to je potrebna hitna intervencija Vlade u ovom pravcu. Ukoliko Vlada ovo ne uradi, onda je jasno da je čvorište problema u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Zato Vlada što prije treba da uvede jedan od modela koji već postoje u našem okruženju, i da šume budu u rukama države tj. građana Crne Gore koji treba da imaju najveću korist od naših šuma”, zaključio je Iković.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content