IJZCG: Od početka decembra zbog velikog kašlja hospitalizovano 45 osoba

Radio Titograd

11.03.2024, 12:26h

3 min

Foto:Pixabay

 

Institut za javno zdravlje Crne Gore je, od početka novembra prošle godine zaključno sa 10. martom, registrovao 736 slučajeva obolijevanja od pertusisa, saopštila je ta zdravstvena ustanova.  Prema informacijama dostupnim IJZCG od početka decembra u Crnoj Gori je zbog pertusisa hospitalizovano 45 osoba od kojih je trenutno jedan pacijent na bolničkom liječenju.

Iz IJZCG su kazali da kod 648 osoba je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 88 osoba obolijevanje prijavljeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim.

“Među registrovanim slučajevima (736), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (276), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (117), 16-20 godina (109), 6-10 godina (99), 1-5 godina (82), preko 65 godina (23), ispod 1 godine (17) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (13). Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (537), potom u Danilovgradu (35), Baru (35), Beranama (31), Nikšiću (22), Budvi (13), Cetinju (13), Kotoru (10), Bijelom Polju (9), Tivtu (8), Herceg Novom (7), Zeti (5), Ulcinju (4), Mojkovcu (3), Andrijevici (2), Petnjici (1) i Pljevljima (1). Od sredine decembra do 10.03.2024. su od strane nadležnih epidemioloških službi, epidemije pertusisa prijavljene u: Podgorici, Danilovgradu, Baru, Beranama, Nikšiću, Budvi, Cetinju, Bijelom Polju, Tivtu i Herceg Novom”, naveli su iz Instituta u saopštenju za medije.

Navodi se da od registrovanih slučajeva (736), kod 690 (preko 90 odsto) je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu bile vakcinisane, ili ne postoji dokaz o vakcinaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina).

“Nakon pet ili više godina od završene primovakcinacije ili revakcinacije ne može se očekivati postojanje imuniteta zbog karakteristika acelularne vakcine. Glavni cilj vakcinacije protiv pertusisa je da se pravovremenom i potpunom vakcinacijom (primljena 3+1 doza vakcine) zaštite djeca ispod pet godina starosti”, naveli su iz IJZCG.

Prema informacijama dostupnim IJZCG od početka decembra u Crnoj Gori je zbog pertusisa hospitalizovano 45 osoba od kojih je trenutno jedan pacijent na bolničkom liječenju.

“Među hospitalizovanim najveći udio su činila djeca ispod 5 godina (30) i to odojčad uzrasta ispod 12 mjeseci među kojima je bilo 10 hospitalizovanih i djeca uzrasta od 1 do 5 godina među kojima je bilo 20 hospitalizovanih. Među hospitalizovanima (45), 43 osobe nisu bile vakcinisane, ili je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina”, naveli su iz Instituta.

Iz te medicinske ustanove pozivaju roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom vakcinacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih i u pisanoj formi navedenih od strane ljekara ne odlažu vakcinaciju.

“Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga može biti veoma opasno jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica. Podsjećamo da je pertusis oboljenje kod kojeg se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno vakcinisane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine, a naročito ispod šest mjeseci), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća. Pored njih, bolest može biti teška i za nepotpuno vakcinisanu djecu uzrasta od 1 do 5 godina. Adolescenti, odrasli i potpuno vakcinasana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine”, dodaju iz IJZCG.

Posebno apeluju na osjetljive grupe, odnosno na članove njihovih porodica i sve osobe koje dolaze u kontakt sa njima, da budu veoma pažljivi i da, pored pravovremene vakcinacije djece, primjenjuju opšte mjere prevencije (izbjegavanje bliskih kontakata sa bebama i malom djecom kada imamo ima simptome respiratorne infekcije ili striktno pravilno nošenje maske ukoliko kontakt ne možemo izbjeći, odlazak kod ljekara radi testiranja i uključivanja adekvatne antibiotske terapije) u cilju smanjenja rizika obolijevanja od velikog kašlja i daljeg prenošenja bolesti.

Podsjećaju da je prema Stručno-metodološkom uputstvu obezbijeđeno PCR testiranje za svu djecu ispod pet godina, trudnice, bolnički liječene pacijente, dok je za ostale obezibjeđena dijagnostika analizom specifičnih IgG antitoksin antitjela na Bordetellu pertusis iz krvi.

Sistem prijavljivanja zaraznih bolesti je, kako napominju, dinamičan i prikazani podaci odražavaju broj prijava u trenutku izrade izvještaja, kao i geografsku distribuciju oboljelih na osnovu dostupnih podataka u tom trenutku.

“Podaci o broju oboljelih se ažuriraju sedmično, kada se izvrše i potrebne korekcije na osnovu informacija koje se dobiju tokom epidemiološkog ispitivanja”, kazali su iz IJZCG.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content