IJZ: U Crnoj Gori 35 odsto gojazne djece

Radio Titograd

04.03.2023, 12:39h

3 min

Rezultati ispitivanja stanja uhranjenosti sedmogodišnjaka u Crnoj Gori 2019. godine, pokazali su da je oko 35 odsto ispitivane djece imalo prekomjernu tjelesnu masu ili su bili gojazni, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

U IJZ-u navode da na nastanak gojaznost utiču različiti faktori, uključujući biološke i genetske predispozicije, faktore iz porodičnog i društvenog okruženja, faktore iz životne sredine, faktore koji se odnose na mentalno zdravlje, pristup „brzoj“ hrani, kao i drugi faktori.

Gojaznost je jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova 21. vijeka. Problem je porastao do razmjera pandemije, sa više od četiri miliona ljudi koji svake godine u svijetu umiru od posljedica prekomjerne tjelesne mase ili gojaznosti.

“Stope prekomejrne tjelesne mase i gojaznosti nastavljaju da rastu kod odraslih i djece. Od 1975. do 2016. godine, prevalencija predgojazne ili gojazne djece i adolescenata uzrasta od pet do 19 godina povećala se više od četiri puta sa četiri na 18 odsto na globalnom nivou. Osim što uzrokuje različite fizičke i psihološke probleme, prekomjerna tjelesna masa drastično povećava rizik od nezaraznih bolesti (NCD), uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, maligne bolesti”, saopšteno je iz IJZ-a.

Rizik razvoja više od jedne od ovih bolesti (ko-morbiditeta) se povećava sa povećanjem tjelesne mase. Ukoliko se najhitnije ne preduzmu preventivne javnozdravstvene aktivnosti, pretpostavlja se da će se gojaznost djece u narednoj deceniji povećati za 60 odsto i dostići 250 miliona do 2030. godine i da će broj gojaznih odraslih osoba do 2035. iznositi 1,9 milijardi. Medicinske posljedice gojaznosti, kako kažu u IJZ-u, koštaće više od milijardu dolara do 2025.

Tema ovogodišnjeg Svijetskog dana borbe protiv gojaznosti je „Mijenjajmo perspektivu – hajde da pričamo o gojaznosti“, jer je, napominju u IJZ-u, rješavanje gojaznosti svačija odgovornost.

“U tom smislu potrebno je: više poštovanja prema gojaznim osobama, bolja briga o njima, smanjiti stigmu prema gojaznim osobama, kreirati i sprovoditi jasnu i odvažnu zdravstvenu politiku, a posebno u dijelu koji se odnosi na dječiji uzrast i provoditi konkretne akcije”,navedeno je u saopštenju.

Smanjenje rizika za nastanak gojaznosti zahtijeva multisektorski pristup koji bi, napominju u IJZ-u, sa svih nivoa trebalo da obezbijedi lakšu dostupnost i pristup zdravoj hrani, a smanji reklamiranje i dostupnost manje zdravih prehrambenih proizvoda.

“Kontinuirana edukacija o značaju fizičke aktivnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja i u skladu sa tim plansko uređenje urbanog okruženja, koje sadrži zelene površine i staze za šetnju, sigurno će doprinijeti da fizička aktivnost bude dio svakodnevnog života ljudi. Prepoznavanje značaja zdravlja nacije u svim politikama i svim sektorima, od zdravlja, obrazovanja, medija i kulture do razvoja i socijalnih usluga je neophodan iskorak”, ističe se u saopštenju.

Dokazano je da u svijetu postoji diskriminacija osoba sa gojaznošću pri zapošljavanju, čak i po pitanju zarade, tako da je, napominju u IJZ-u, i to mjesto na kom treba djelovati u smislu podizanja svijesti i mijenjanja pristupa kako bi nestala takva vrsta diskriminacije.

“Zajedno treba da težimo ka srećnijem, zdravijem, kvalitetnijem i dužem životu za sve”, poručuju u Institutu za javno zdravlje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore reaguje na globalnu krizu gojaznosti kroz brojne aktivnosti, kao što su praćenje trendova i prevalencije gojaznosti kroz istraživanje o dječijoj gojaznosti koje je sproveo uz podršku SZO i učešće u izradi strateških dokumenta i vodiča za ishranu predškolske i školske.

Drugo se odnosi na „Program mjera za za unapređenje stanja uhranjenosti i ishrane u Crnoj Gori s Predlogom akcionog plana“ , „Smjernice za ishranu djece predškolskog uzrasta“ i „Preporuke za smanjenje unosa hrane bogate zasićenim mastima, trans mastima šećerima i solju“. Publikacije su dostupne OVDJE.

Jedna od aktivnosti IJZ-a je edukacija i savjetovanje opšte populacije, kao i vulnerabilnih kategorija kao što su djeca, mladi, trudnice, osobe sa hroničnim oboljenjima radom u ambulanti za pravilnu ishranu, ali i saradnja sa vladinim i nevladinim sektorom u zajedničkom naporu kako bi se trend gojaznosti zaustavio i preokrenuo ka negativnom.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:04h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 11:38h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 10:43h

Skip to content