IDF ponovo ušao u bolnicu Naser; Šefovi diplomatija EU pozivaju na trenutni prekid vatre u Gazi

Radio Titograd

23.02.2024, 07:11h

2 min

Foto:Guliver

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, posebno u oblasti Kan Junisa, na jugu enklave, gdje se, kako tvrdi, nalazi primarna baza Hamasa. Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF širom palestinske enklave gađa civilne objekte. Ministri spoljnih poslova 26 evropskih zemalja potpisali su izjavu kojom pozivaju na trenutni prekid vatre u Gazi, upozoravajući na strašne posljedice planirane izraelske operacije u Rafi.

Pregovori o primirju

Vođa političkog krila Hamasa je u Kairu. Sa predstavnicima Katara, Amerike i Egipta pregovara o primirju. Tema je i razmjena izraelskih talaca za palestinske zatvorenike.

O Gazi se razgovara i na sastanku G-20 u Brazilu. Ministri spoljnih poslova 26 evropskih zemalja potpisali su izjavu kojom pozivaju na trenutni prekid vatre u Gazi, upozoravajući na strašne posljedice planirane izraelske operacije u Rafi.

Oglasio se i Unicef koji je ukazao da u Rafi vlada glad, da njeni stanovnici imaju jedan, a neki nijedan obrok dnevno. Nedostaje i pijaća voda, upozoravaju iz Unicefa.

IDF ponovo ušao u bolnicu Naser

Izraelske snage ponovo su ušle u medicinski kompleks Naser u Kan Junisu, nakon što su se prethodno povukle iz te najveće funkcionalne bolnice u Pojasu Gaze i opkolile je, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 50 pacijenata evakuisano iz te bolnice, a još 140 se nalazi unutra, dok su neki ubijeni tokom pokušaja bekstva.

Izrael tvrdi da se borci Hamasa kriju u bolnicama, što ta grupa poriče i tvrdi da ovakvi navodi služe kao izgovor da se u Pojasu Gaze uništi zdravstveni sistem.

“Prirodni odgovor na izraelske masakre”

Tokom jučerašnjeg dana došlo je do pucnjave na kontrolnom punktu između Jerusalima i Mal Adumima na Zapadnoj obali. Poginula je jedna osoba, a 11 je povrijeđeno. Hamas je saopštio da napad na auto-putu na periferiji Jerusalima predstavlja “prirodni odgovor na izraelske masakre” u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ministarsvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je najmanje 29.410 Palestinaca  ubijeno, a 69.465 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Došlo je i do nove razmjene vatre Izraela i Hezbolaha, koji ističe da je “odgovarajućim oružjem” pogodio zgrade u kojima su se okupile izraelske trupe u Metuli i Manari, dva grada na istočnoj strani libansko-izraelske granice.

U međuvremenu, Huti su zabranili izraelskim, američkim i britanskim brodovima ulazak u Crveno more.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content