IDF ne odustaje od ofanzive u Gazi; Politička kriza u Netanjahuovoj vladi – Ganc napustio koaliciju

Radio Titograd

10.06.2024, 08:11h

< 1 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Izraelske trupe nastavljaju da djeluju u centralnom dijelu Pojasa Gaze – u posljednja 24 sata poginulo je najmanje 25 civila. Dalje od borbi, produbljuje se politička kriza u Izraelu – Beni Ganc, član Ratnog kabineta i vlade Benjamina Netanjahua, podnio je ostavku i napustio vladajuću koaliciju. Sa druge strane, premijer ga poziva da ne odlazi jer, kako tvrdi, nije vrijeme za odustajanje.

Izrael nastavio operacije kod izbjegličkog kampa Nuseirat i naselja Dair el Balah 

Izraelska vojska (IDF) je i tokom prethodnog dana nastavila operacije kod izbjegličkog kampa Nuseirat i naselja Dair el Balah u centralnom dijelu Pojasa Gaze – poginulo je najmanje 25 civila.

Lokalno stanovništvo već dva dana učestvuje u izvlačenju ranjenih i ubijenih Palestinaca iz ruševina Nuserita nakon napada IDF-a u kom je poginulo više od 270 osoba. Tvrdi da je akcija otežana zbog nemogućnosti humanitarnih organizacija da uđe u područje grada.

Dalje od borbi, nastavlja se politička kriza u Izraelu. Beni Ganc, član Ratnog kabineta i vlade Benjamina Netanjahua napustio je koaliciju Nacionalnog jedinstva zbog, kako kaže, nesposobnosti premijera da obezbijedi potpunu pobjedu u Gazi.

Sa druge strane, Netanjahu je pozvao dosadašnjeg koalicionog partnera da ne odlazi, poručivši mu da je Izrael egzistencionalnoj krizi i da sada nema mjesta odustajanju.

Ostavku je podnio i komandant divizije IDF-a zbog uloge u propustima koji su doveli do napada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content