IDF ne odustaje od ofanzive na Rafu; U Gazi haraju infekcije

Radio Titograd

25.04.2024, 07:12h

2 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Širom Gaze nastavljaju se operacije izraelske vojske koja je najavila da je spremna za ofanzivu na Rafu. U palestinskoj enklavi raste broj slučajeva hepatitisa, meningitisa i drugih infekcija usljed nehigijenskih uslova. Američki predsjednik Džozef Bajden od Izraela zahtjeva da što prije omogući dostavljanje pomoći za ugroženi region.

Hagari o snimku koji je objavio Hamas: Ovo je hitan poziv na akciju

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari, poručio je, komentarišući snimak izraelsko-američkog taoca Herša Goldberg-Polina koji je objavila militantna grupa Hamas, da je to hitan poziv na akciju i dodao da izraelska vojska neće ostaviti kamen na kamenu u naporima da pronađe taoce.

Hamas je objavio snimak 23-godišnjeg Herša Goldberga-Polina, američko-izraelskog mladića, koji je sa prijateljima slavio na muzičkom festivalu, kada ga je Hamas nasilno i brutalno napao i kidnapovao 7. oktobra. Hamas drži Herša u Gazi više od 200 dana.

Hamas i dalje drži 133 taoca u Gazi više od 200 dana, u nehumanim uslovima, istakao je Hagaru u video-poruci.

On je poručio da će IDF nastaviti da goni Hamas svuda u Gazi, sve dok taoci ne budu oslobođeni.

“Ovo je hitan poziv na akciju. Nećemo ostaviti kamen na kamenu u naporima da pronađemo naše taoce. Ovaj snimak psihološkog terorizma nije samo podsjetnik na ono što je Hamas uradio 7. oktobra, već i na to koliko je ova teroristička grupa bolesna, terorišući taoce i njihove porodice”, rekao je portparol IDF-a.

Heršovim roditeljima Rejčel i Džon Goldberg Polin poručio je da stoji uz ih i da će vojska učiniti sve da vrati taoce kućama.

“Vaša snaga nastavlja da nas inspiriše dok ispunjavamo ovu kritičnu misiju”, zaključio je on.

Nastavljeni napadi na Pojas Gaze

Nastavljaju se napadi izraelske vojske (IDF) širom Pojasa Gaze, dok su pripreme za ofanzifu na Rafu završene i čeka se odobrenje vlade za početak operacije.

Zbog toga je delegacija iz Tel Aviva otputovala u Kairo kako bi egipatske kolege upoznala o detaljima plana udara na grad koji se nalazi u blizini granice palestinske enklave sa Egiptom.

Pored učestalih akcija IDF-a, stanovništvo Gaze suočeno je sa teškim infekcijama koje se brzo šire zbog nehigijenskih uslova, a lokalne zdravstvene institucije tvrde da je alarmantan porast slučajeva hepatitisa i meningitisa.

Zbog toga je i predsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden, nakon potpisivanja paketa pomoći kojim Izraelu sljeduje više od 17 milijardi dolara, zahtijevao od tamošnjih vlasti da bez odlaganja omoguće dostavljanje pomoći ugroženom regionu.

Izraelski političari utkrivali su se u zahvaljivanju Vašingtonu na novčanim dotacijama, ali je premijer države Benjamin Netanjahu na kraju dana opet kritikovao američku javnost što dozvoljava održavanje propalestinskih i, kako kaže, antisemitskih protesta na univerzitetima širom SAD.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content