IDF nastavila operacije u Rafi; Hamas: Nema novog datuma za pregovore o primirju

Radio Titograd

26.05.2024, 07:50h

2 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Izraelske snage nastavile su operacije u Rafi, smatrajući da naredba MKS o obustavi akcija u gradu ne isključuje cijelu ofanzivu. Ujedno, različite poglede na odluku MKS imaju i London i Madrid – Britanci je kritikuju, tvrdeći da se tako jača Hamas, dok Španci traže momentalnu primjenu zahtjeva najvišeg suda UN. Disonantni tonovi su i na nivou diplomatskih krugova koji pokušavaju da dogovore novu rundu pregovora o prekidu vatre. Navodno su SAD, Katar i Izrael usaglasili početak razgovora, ali Hamas ističe da datuma nema.

Vafa: Šestoro poginulih u napadu na Rafu

Najmanje šest osoba, uključujući i dijete, stradalo je kada su izraelski ratni avioni bombardovali kuću u oblasti Al Adas u Rafi, prenosi agencija Vafa pozivajući se na medicinske izvore.

Pored toga, navode, dogodio se i napad izraelskih snaga na izbjeglički kamp Jibna u centru Rafe.

Izraelski avioni su takođe bombardovali izbjeglički kamp Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, kao i u Beit Lahiji u sjevernom dijelu Gaze, navodi Vafa.

Novi protesti u Izraelu

Hiljade Izraelaca protestovalo je u Tel Avivu i drugim djelovima zemlje zahtijevajući prekid rata, kao i hitnu akciju vlade za povratak preostalih talaca u Gazi.

Na jednom skupu, demonstranti su minutom ćutanja na Trgu talaca u Tel Avivu odali počast zarobljenicima čija su tijela ovog mjeseca pronašle izraelske trupe.

Izraelska vojska saopštila je u petak da su trupe izvukle tijela tri taoca u operaciji u Džabaliji u sjevernoj Gazi.

U blizini je održan još jedan protest sa kojeg je tražena ostavka izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i vanredni izbori.

Mediji prenose da je bilo hapšenja demonstranata, a na fotografijama se vidi da je policija koristila konjicu kako bi rastjerala okupljene.

Ne stišavaju se reakcije na odluku MKS-a

Izraelske trupe (IDF) su i tokom prethodnog dana nastavile sa napadima širom Pojasa Gaze, uključujući i Rafu, gdje su poginule najmanje dvije osobe, uprkos naredbi Međunarodnog krivičnog suda da se operacije na jugu enklave obustave.

Dalje od borbi, u diplomatskim krugovima se ne stišavaju reakcije na odluku MKS. Španija od Izraela zahtijeva da se povinuje zahtjevu najvišeg suda Ujedinjenih nacija, dok britanska vlada kritikuje MKS, smatrajući da svojim potezom direktno ojačava Hamas.

Upravo je palestinska organizacija, zajedno sa Tel Avivom, bila predmet napora Sjedinjenih Država i Katara da dogovore nove pregovore o prekidu vatre i razmjeni talaca.

Delegacije SAD, Katara i Izraela usaglasile su da bi uskoro trebalo razgovarati o primirju, ali je uslijedila reakcija Hamasa: “Nema datuma za dijalog o sporazumu”.

Odnosi Španije i Izraela znatno su pogoršani otkako je Madrid priznao Palestinu, a u nizu oštrih reagovanja, španska ministarka odbrane dešavanja u Gazi nazvala je “pravim genocidom”.

Ipak, izraelski zvaničnici odbacuju optužbe. Tumačeći naredbu MKS, član kabineta premijera Benjamina Netanjahua tvrdi da sud od njih traži da u Rafi ne čini genocid, što, kako kaže, ne čine, niti će.

Zbog toga, pojedini izraelski zvaničnici smatraju da naredba najvišeg suda UN ne isključuje cijelu ofanzivu u tom području, već ostavlja prostor za neke vojne akcije.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 18:35h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.06.2024. u 17:52h

Sport, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 17:13h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 16:52h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 16:48h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 15:21h

Skip to content