IDF: Kao odgovor, vazdušni i artiljerijski napadi na Liban; Palestinske vlasti: Granatirano porodilište u gradu Gazi

Radio Titograd

02.11.2023, 07:12h

2 min

Foto:Prinscreen

Dvadest sedmi dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelski general tvrdi da su trupe te zemlje nadomak grada Gaze. Palestinske vlasti saopštile da je granatirano gradsko porodilište. UNRVA: Tragedija u Gazi bez presedana, djeca traže hljeb i vodu. U Egipat preko prelaza Rafa ušlo 76 povrijeđenih civila i 335 stranaca. Iranski vođa ajatolah Ali Hamnei poziva muslimanske zemlje da obustave izvoz nafte i hrane u Izrael. Dešavanja pratite na CdM-u.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele vazdušne i artiljerijske napade na Liban, nakon što je projektil ispaljen iz te zemlje na jedan od izraelskih dronova, rakete lansirane prema Izraelu.

IDF je naveo da je raketa zemlja-vazduh lansirana na izraelsku bespilotnu letjelicu ranije tokom noći, a da dron nije pogođen, objavio je Times of Israel.

Izraelske kopnene snage su ispalile artiljerijske granate nakon što su projektili iz Libana lansirani na region planine Dov i planine Hermon, navodi se u saopštenju.

Raketne sirene su se oglasile u nekoliko zajednica u blizini pojasa Gaze.

Upozorenja su se oglasila u Kisufimu, Mivtahimu, Amiozu i Ješi.

Nema izvještaja o žrtvama. Većina zajednica u blizini Gaze je evakuisana.

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je na “pauzu” u borbama između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo oslobađanje talaca.

Bajden je tokom kampanje u Minesoti odgovarao ženi u publici, koja ga je pozvala da pozove na prekid vatre.

Izrael je do sada pogodio 11.000 ciljeva Hamasa. Na terenu su i američki komandosi koji pomažu lociranje talaca. Brigadni general Icik Koen kaže da su trupe “duboko u Pojasu Gaze, pred vratima grada Gaze.“

IDF je ponovo gađao izbjeglički kamp Džabaliju. Hamas tvrdi da ima mnogo mrtvih i povrijeđenih.

Vode se borbe u podzemnim tunelima u području Džabalije, dugački su, kažu, 500 kilometara.

Palestinske vlasti su saopštile da je u izraelskom granatiranju pogođeno porodilište u bolnici punoj žena i medicinskog osoblja u gradu Gaza. To porodilište prethodno je premješteno iz glavne bolnice u Gazi Al Šifa u bolnicu Tarvat al-Helou, koja je i granatirana, navode vlasti u Gazi.

Do sada je stradalo skoro 8.800 Palestinaca, uključujući 3.648 djece.

Razmjere tragedije u Gazi su bez presedana, rekao je generalni komesar agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) Filipe Lazarini i pozvao na “smislen“ humanitarni prekid vatre.

Za posjetu izbjegličkom kampu u Pojasu Gaze kaže da je to “jedan od najtužnijih dana“ u njegovom humanitarnom radu.

”Mjesto je bilo pretrpano. Nivo nehigijene i uslova života su nerazumljivi. Svi su samo tražili vodu i hranu. Umjesto da budu u školi i uče, djeca su tražila gutljaj vode i parče hljeba. Parali su mi srce. Ali prije svega, ljudi su tražili prekid vatre, oni žele da se ova tragedija što prije završi”, rekao je Lazarini.

Granični prelaz Rafa otvoren je, prvi put od početka sukoba, za evakuaciju povrijeđenih palestinskih civila i stranaca, iz Pojasa Gaze.

Prema riječima egiptskih zvaničnika, u zemlju je ušlo 76 ranjenih Palestinaca i 335 stranaca.

Komitet za zaštitu novinara saopštio je da su od 7. oktobra ubijena 33 novinara što je više nego u bilo kom globalnom sukobu od 1992. godine. Osam novinara je ranjeno, a devet ih je nestalo ili privedeno.

Rastu napetosti na cijelom Bliskom istoku. Izraelci su rasporedili ratne brodove u Crvenom moru. Huti u Jemenu, koje podržava Iran, opet su izveli raketne napade na Izrael.

Na sjevernoj granici sa Libanom, izraelska vojska svakodnevno razmjenjuje artiljerijsku vatru sa Hezbolahom. Iranski vođa ajatolah Ali Hamnei poziva muslimanske zemlje da obustave izvoz nafte i hrane u Izrael.

 

Izvor:CDM

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content