Ibrahimović: Moguće snadbijevanjem Crne Gore prirodnim gasom preko Jonsko-jadranskog gasovoda

Radio Titograd

03.03.2023, 13:20h

2 min

Foto: MKI

Cilj Crne Gore je da proizvodi dovoljne količine energije i da obezbijedi sigurnost snabdijevanja potrošača energijom, uz opredjeljenje za sprovođenje niskokarbonske i zelene energetske tranzicije, saopštio je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku Partnerstva za transatlantsku saradnju u oblasti energetike i klime (P-TECC) u Zagrebu.

Naravno, ovo je veoma ambiciozan cilj, ne samo za Crnu Goru, već i za mnogo jaču ekonomiju u Evropi i svijetu, istakao je Ibrahimović govoreći u okviru panela “Sigurnosti snadbijevanja energijom”.

-Crna Gora je opredijeljena da prati evropski i svjetski trend koji čistu energiju prepoznaje kao proizvod od posebnog značaja, a životnu sredinu kao jedan od najvažnijih resursa. Prepoznajući obaveze koje naša država ima kao potpisnica Pariskog sporazuma i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, naše je strateško opredjeljenje da razvoj energetskog sektora baziramo na principima dekarbonizacije i zelene energetske tranzicije”naglasio je Ibrahimović dodajući da prilikom razmatranja mogućnosti sprovođenja niskokarbonske energetske tranzicije, treba imati u vidu da Crna Gora ima značajne potencijale obnovljivih izvora energije: hidropotencijal, potencijal sunčevog zračenja, potencijal vjetra, kao i potencijal biomase – naveo je Ibrahimović.

U kontekstu povezivanja sa susjednim energetskim sistemima, a imajući u vidu da će prirodni gas i dalje biti važan izvor energije, kao i potrebu diversifikacije izvora energije, stvaraju se pretpostavke za snadbijevanjem Crne Gore prirodnim gasom preko Jonsko-jadranskog gasovoda i korišćenjem sopstvenih rezervi gasa iz crnogorskog podmorja, naglasio je Ervin Ibrahimović i podsjetio prisutne da Crna Gora učestvuje u realizaciji projekta Jonsko-jadranskog gasovoda, koji realizuju Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Kako je istakao Ibrahimović s obzirom da procijenjeni investicioni troškovi izgradnje Jonsko-jadranskog gasovoda u Crnoj Gori iznose oko 210 miliona eura, finansijska podrška za realizaciju ovog projekta bila bi od velikog značaja za našu državu.

Na kraju izlaganja Ibrahimović je podvukao važnost Partnerstva za transatlantsku saradnju u oblasti energetike i klime kao međunarodne inicijativa od posebnog značaja u oblasti snabdijevanja energijom i energetsku sigurnost naših zemalja.

Pored crnogorske delegacije u radu ministarskog sastanka učešće su uzeli i visoki zvaničnici i šefovi delegacija, Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Slovenije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Latvije, Ukrajine, Rumunije…

Na zasebnom bilateralnim sastanku, sa sekretarkom za energetiku SAD Jenifer Granholmi sagovornici su razmijenili stavove o interesovanju kompanija iz SAD i potencijalnim razvojnim projektima u Crnoj Gori, kao i o naporima resornog ministarstva da kreira povoljan poslovni ambijent za strani kapital i veći priliv stranih investicija u oblasti OIE.

Susret je, kako navode iz MKI; takođe bio prilika da se razgovara o aktivnostima države na stvaranju osnova za izgradnju LNGterminala u Crnoj Gori, što će dodatno ojačati energetsku održivost i stabilnost čitavog sistema.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 15:21h

Skip to content