IAEA: Bezbjednost u Zaporožju i dalje krhka; Zelenski: Potrebna nam je pomoć saveznika

Radio Titograd

15.04.2024, 07:46h

< 1 min

Foto:Guliver

 

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je da je bezbjednost u nuklearki Zaporožje i dalje krhka. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegovoj zemlji potrebna pomoć saveznika od ruskih vazdušnih napada. Moskva tvrdi da napreduje u Kupjanskom pravcu i Hersonskoj oblasti.

Traju borbe za Časov Jar

Borbe se i dalje vode za Časov Jar u Donjeckoj oblasti. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirsk izjavio je da je ruskoj vojsci cilj da zauzme taj grad do 9. maja.

Ukrajinski Generalštab, takođe, pozivajući se na obavještajne podatke, saopštio je da će ruske snage izvesti provokaciju “pod lažnom zastavom” u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, istovremeno, izjavio je da je njegovoj zemlji potrebna pomoć saveznika da bi se odbranila od ruskih vazdušnih napada.

Ministastvo energetike Ukrajine, u međuvremenu, izvijestilo je da je poslije brojnih ruskih napada prethodnih dana, situacija u ukrajinskom energetskom sistemu pod kontrolom.

Ministarstvo odbrane Rusije pak tvrdi da ruske snage napreduju u Donjecku, te u Kupjanskom pravcu, kao i u Hersonskoj oblasti. Ministarstvo navodi i da uspješno odbijaju ukrajinske napade bespilotnim letjelicama iznad ruskih oblasti.

Za to vrijeme, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi istakao je da je nuklearka u Zaporožju stavila sve reaktore u režim hladnog gašenja, kao i da je bezbjednost u tom postrojenju i dalje krhka.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content