Huti gađali američki tanker; SAD i Velika Britanija raketirale glavni grad Jemena

Radio Titograd

25.02.2024, 08:00h

2 min

Foto:Guliver

 

Huti su gađali američki tanker “MV Torm Tor” u Adenskom zalivu, saopštio je portparol ove grupe Jahja Sarea, dok su SAD i Velika Britanija izvele vazdušne udare na Sanu, glavni grad Jemena. Pregovori o primirju u Pojasu Gaze u Parizu – uz učešće predstavnika Mosada, Katara, SAD i Egipta – završeni su prethodnog dana. Izraelski zvaničnici potvrdili su da je nacrt sporazuma o primirju primljen i da će izraelska vlada raspravljati o njegovim tačkama.

Huti gađali američki tanker, SAD i Velika Britanija raketirale glavni grad Jemena

Huti su gađali američki tanker “MV Torm Tor” u Adenskom zalivu, saopštio je portparol ove grupe Jahja Sarea, dok su SAD i Velika Britanija izvele vazdušne udare na Sanu, glavni grad Jemena.

Grupa je gađala naftni tanker “sa nekoliko brodskih projektila”, istakao je Sarea, prenosi Rojters.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) navela je da je američki ratni brod “USS Mejson” oborio u subotu jednu protivbrodsku raketu ispaljenu ka Adenskom zalivu sa teritorije koju kontrolišu Huti.

CENTCOM dodaje da ni “USS Mejson”, a ni “MV Torm Tor” nisu pretrpjeli oštećenja, niti da ima povrijeđenih.

U subotu uveče je glavna televizija pod kontrolom Huta, Al Masira, objavila da su američke i britanske snage izvele niz vazdušnih napada na glavni grad Jemena, Sanu.

Snage SAD i Velike Britanije izvele su napade na više od deset meta u Jemenu u subotu.

Huti, koji kontrolišu veći dio Jemena, počeli su da gađaju komercijalne brodove 19. novembra u znak protesta zbog izraelskih napada na Pojas Gaze.

SAD i Velika Britanija su, kao odgovor, pokrenule napade na hutske mete u Jemenu i označili tu grupu terorističkom.

Nastavljene borbe širom Pojasa Gaze

Nastavljaju se borbe širom Pojasa Gaze. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je u izraelskim napadima na Rafu poginulo najmanje sedam osoba, dok su dva Palestinca stradala u gradu Gaza, a jedan u izbjegličkom kampu Džabalija, nedaleko od Gaze. Povrijeđeno je na desetine civila širom Pojasa Gaze, navodi palestinski ogranak Crvenog polumjeseca.

Pregovori o primirju u Pojasu Gaze u Parizu – uz učešće predstavnika Mosada, Katara, SAD i Egipta – završeni su prethodnog dana. Izraelski zvaničnici potvrdili su da je nacrt primirja primljen i da će izraelska vlada raspravljati o njegovim tačkama.

Nacrt navodno podrazumijeva privremenu obustavu borbi između Izraela i Hamasa, uz oslobađanje preostalih talaca iz zatočeništva u Pojasu Gaze.

Izrael je prethodno saopštio da će napasti Rafu ukoliko se sporazum ne sklopi uskoro, a Vašington je upozorio svog bliskoistočnog saveznika da bi takav potez doveo do velikog broja civilnih žrtava.

Ministarstvo zdravlja u Gazi navodi da je od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra u Gazi stradalo više od 29.000 osoba, a ranjeno je skoro 70.000 ljudi.

Ujedinjene nacije (UN) navode da je oko 2,2 miliona Palestinaca u palestinskoj enklavi na “ivici gladi”.

Izrael je prijavio da je u kopnenoj invaziji na Pojas Gaze nastradalo 237 vojnika, dok je u napadu Hamasa na jug te zemlje ubijeno 1.139 izraelskih civila.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

09.04.2024. u 07:38h

09.04.2024. u 07:38h

Skip to content