Hrvatski ministar: Brod Jadran smatramo otuđenim, mogućnost uključivanja međunarodnog suda

Radio Titograd

14.01.2024, 15:51h

3 min

Foto:RTCG

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je u nedjelju u Baru da Hrvati u tom gradu “žive vjekovima” i poručio im da je Hrvatska uz njih, prenosi HRT.

– Treba se više znati da i ovdje žive Hrvati jer kada se kaže Hrvati u Baru kod nas se obično misli da je to ekonomska emigracija, a Hrvati su ovdje vjekovima – kazao je ministar vanjskih i evropskih koji je Bar posjetio u sklopu zvanične posjete Crnoj Gori.

Grlić Radman prisustvovao je i misi koju je u konkatedrali u Baru predvodio barski nadbiskup i apostolski upravnik Kotorske biskupije monsinjor Rok Đonlešaj.

Grlić Radman i hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić su u subotu uveče u Tivtu bili na proslavi Dana hrvatskog naroda u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

– Nama je stalo do proevropske Crne Gore. Stalo nam je do susjeda. Hrvatska nema skrivenu agendu, mi želimo pomoći Crnoj Gori – poručio je tom prilikom hrvatski ministar spoljnih poslova.

Ministri Grlić Radman i Anušić učestvovali su na svečanom koncertu povodom Dana hrvatskog naroda. Proslava je održana u tri grada – Baru, Kotoru i Tivtu u katedrali sv. Petra.

Anušić i Grlić Radman poručili su u Tivtu da Hrvatska podržava Crnu Goru na putu u EU i da hrvatska vlada pomaže Hrvate u Crnoj Gori te im želi uspješan suživot s Crnogorcima.

Oni su u subotu uveče u Tivtu bili na proslavi Dana hrvatskog naroda u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Anušić je rekao, kao izaslanik premijera, da “nijedna vlada kao ova sadašnja nije pomagala Hrvate izvan Hrvatske. “Stojimo uz vas, i to ne deklarativno. Ruka je ispružena prema Crnoj Gori na njezinu putu u EU. Velika je kulturna baština Hrvata u Crnoj Gori. To treba cijeniti i štititi. Neka Hrvati ovdje žive zajedno s Crnogorcima u prosperitetu”, rekao je.

Prokomentarisao je i otkazivanje sastanka sa crnogorskim ministrom odbrane Draganom Krapovićem.

– Usporio je vlasništvo nad brodom ‘Jadran‘, vjerovatno bi usporio i neke druge teme koje bismo otvorili. Mislim da je jedino ispravno to da taj sastanak nismo održali. Nadam se da će u budućnosti njegovi stavovi biti prihvatljiviji. U ovom trenutku, uz takve stavove, ja nemam što tražiti na tom sastanku – rekao je Anušić.

Predsjednik HNV-a Crne Gore Zvonimir Deković rekao je na proslavi da se tim danom odaje priznanje autohtonosti hrvatskog naroda na ovim prostorima, njegovoj viševjekovnoj kulturi i tradiciji te njegovoj nepodijeljenoj pripadnosti Katoličkoj crkvi.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i poslanik Adrijan Vuksanović rekao je da su Hrvati u Crnoj Gori “činjenica koja se više nikom ne mora objašnjavati”.

– Nismo zarobljeni u prošlosti. Nekad je bilo nemoguće da se hrvatska zastava vijori u Tivtu i Kotoru zajedno s crnogorskom. To je danas realnost. To nije palo s neba, to smo postigli politički. A to je na korist i Hrvatima i Crnoj Gori. Danas imamo parlamentarni status. Ali ni prije ni sada nismo bili sami. Nijedna hrvatska vlada kao aktuelna nije učinila više za hrvatski narod u Crnoj Gori. Ne samo da smo opstali nego smo se vratili na veliku scenu – dodao je.

Grlić Radman je kazao da je “Jadran” samo simbol i da mnogo toga u vezi sa vojnom imovinom treba riješiti, prenosi HRT. “Mi očekujemo povratak školskog broda ‘Jadran‘ u matičnu luku Split. Vrijeme prolazi, moramo to što brže rješavati”, dodao je.

On se u subotu susreo s crnogorskim šefom diplomatije Filipom Ivanovićem s kojim je, kako je izjavio u Kotoru, razgovarao o nizu otvorenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore.

– Razgovarali smo o Prevlaci, jasna je granica na kopnu na temelju Badinterove komisije… Želimo razgovarati o granici na moru i čekamo da Crna Gora imenuje članove komisije kako bismo razgovarali o tom problemu – rekao je za Hinu.

Što se tiče školskog broda “Jadran”, Grlić Radman smatra da je to hrvatski brod koji se u trenutku raspada bivše države našao na remontu u Tivtu i tamo ostao.

– Mi ga smatramo otuđenom imovinom i tražimo da se vrati u matičnu luku Split. Ako to ne možemo riješiti bilaterarno i dogovorom, možemo razmotriti mogućnost uključivanja međunarodnog sudišta -dodao je.

Hrvatski ministar je ponovio da je neprihvatljiva odluka Skupštine opštine Kotor o preimenovanju sportskog objekta po osobi o kojoj postoje “brojna uznemirujuća svjedočanstva zbog zloglasnog djelovanja i postupanja prema hrvatskim zatočenicima”, Zoranu Gopčeviću, zapovjedniku straže u logoru Morinj.

– Čestitali smo Crnoj Gori što se suočila s prošlošću i za nas su ploča u Morinju i natpis veoma bitni i smatramo da ne treba biti predmet razgovora i treba ostati tamo gdje jeste – rekao je Grlić Radman.

(HRT)

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content