Hrvatska: Na letovima unutar Šengena od danas bez graničnih kontrola

Radio Titograd

26.03.2023, 18:12h

< 1 min

Foto: EPA-EFE

Kontrole na unutrašnjim vazdušnim granicama ukidaju se od nedjelje 26. marta, što je i početak ljetnjrg reda letenja, temeljem Odluke Vijeća EU kojom je Republika Hrvatska 1. januara 2023. postala članica Šengenskog područja i ukinute su kontrole osoba na unutrašnjim kopnenim i morskim granicama.

S današnjim danom devet međunarodnih aerodroma u Hrvatskoj započinje s punom primjenom Šengenske pravne tekovine, a radi se o međunarodnim aerodroma u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i Braču u kojima se nad putnicima u unutrašnjim letovima, odnosno letovima unutar šengenskog prostora, više neće obavljati granična kontrola, saopšteno je u nedjelju iz hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Značaj i važnost primjene šengenskih pravila u vazdušnom saobraćaju vjerno dočaravaju podaci prema kojima od ukupnog broja putnika u zračnom prometu, u prosjeku 70 posto će biti putnici unutar Šengena, a 30 posto izvan Šengenskog prostora. Izuzetak u tom smislu je Aerodrom Dubrovnik u kojoj će u prosjeku odnos šengenskih i nešengenskih putnika biti podjednak, odnosno 50:50 posto.

Primjena šengenskih pravila na aerodromima u velikoj mjeri će ubrzati tokove putnika i rasteretiti rad granične policije, ističe se u saoopštenju.Potpunom primjenom Šengenske pravne tekovine u zračnom prometu, na svim aerodromima RH bit će implementirani svi tranzicijski planovi i obavljene sve potrebne infrastrukturne prilagodbe u cilju definisanja tokova putnika, odnosno odvajanja schengen i non-schengen letova, prenosi Hina.

Upravo u toku turističke sezone očekuje se povećanje broja dolaska putnika u Hrvatsku, a ukidanje granične kontrole na unutrašnjim letovima uticaće na ubrzani i olakšani prolazak preko aerodroma bez zadržavanja, što će značajno povećati interes turista za dolazak u Hrvatsku vazdušnim putem odnosno njihovo putničko iskustvo učiniti još ugodnijim, stoji u saopštenju.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Skip to content