Hrvatin na suđenju: Ljepoju smo ubili Belivuk i ja, Lalić pomagao

Radio Titograd

17.03.2023, 17:16h

3 min

Unakrsnim ispitivanjem okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina u Specijalnom sudu nastavljeno je suđenje kriminalnom klanu Belivuk-Miljković za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno posjedovanje oružja. Četvrto ročište zaredom pitanja Hrvatinu je postavljao okrivljeni i jedan od dvojice vođa klana Marko Miljković.

Kao i tokom prethodna tri ročišta, Miljković je postavljao pitanja Hrvatinu u vezi sa detaljima ko je i na koji način planirao ubistva koja se članovima grupe optužnicom stavljaju na teret i na koji način su otmice, mučenja i ubistva žrtava izvršavana.

Miljkovića su interesovale pojedinosti u vezi sa ubistvom Milana Ljepoje, kao što su tačni registarski brojevi tablica automobila koji je trebalo da bude prodat Ljepoji u cilju namamljivanja kako bi ga kasnije ubili. Takođe su ga interesovali brojevi registarskih tablica automobila koje su vozili članovi grupe tom prilikom, pa čak i broj tablica automobila koji je Hrvatin zapazio na putu.

Miljković je pitao Hrvatina ko je ubio Ljepoju.

Hrvatin: Ljepoju smo ubili Beluvuk i ja, a pomagali su Janković i Lalić.

Miljković je dalje pitao šta su učinili sa kablom, sjekirom, noževima, fosnom i kadicom koje su, prema riječima Hrvatina, koristili prilikom ubistva Milana Ljepoje.

Hrvatin je kazao da u tom konkretnom slučaju ne zna, ali da je siguran da su uništene spaljivanjem na isti način kao i u svakom prethodnom slučaju.

Miljković je dalje upitao Hrvatina koji je bio njegov motiv da ubije Ljepoju.

Hrvatin: Pa pripadnost našoj grupi.

Miljković: Da li si ti pitao koliko ćeš keša, što bi ti rekao, dobiti za ubistvo Ljepoje?

Hrvatin: Nisam.

Miljković: Kako za prethodna ubistva dobiješ novac i kaže ti se koliko ćeš dobiti a za ovo ne?

Hrvatin: Pa to je pitanje za tebe.

Miljković: Da li je tebi nekada padalo na pamet da bi ti mogao da prođeš ovako kao što su ovi drugi?

Hrvatin: Jeste.

Miljković: I nastavio si da se družiš sa nama?

Hrvatin: Jesam, ali mi je i ovo padalo na pamet.

Zatim je Miljković postavljao Hrvatinu nekoliko pitanja u vezi sa fotografijama koje su ranije tokom suđenja bile prikazane kao dokazni materijal. S obzirom na to da je Hrvatin prema njegovim tvrdnjama dva puta vodio policiju do mkesta na obali Dunava u naselju Ritopek gdke su se bacili ostaci tijela ubijenih žrtava, Miljković je tražio da se ponovo prikažu te fotografije koje je napravila policije.

Predsjednica sudskog vijeća je predložila da se predoči set fotografija koje ranije nisu bile predočene.

Na monitorima u sudnici se moglo vidjeti da je riječ o dokaznom materijalu, odnosno fotografijama koje sačinila policija 18. jula 2021. godine, a da je učesnik tom prilikom bio Vlade Draganić, a ne Bojan Hrvatin. I to je unijelo zabunu, jer Vlade Draganić nije sklopio sporazum sa tužilaštvom iako se više puta govorilo o tome da je i on jedan od mogućih okrivljenih saradnika. Zbog toga je Miljković tražio da se utvrdi gdje je bio Vlade Draganić tog 18. jula ili je riječ o „falšu“ policije.

Svako ubistvo u kući u Ritopeku, za koje se članovi Beluvukove grupe terete, okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin je tokom svog neometanog izlaganja, odnosno svjedočenja, opisivao čak i detaljnije od okrivljenog saradnika Srđana Lalića koji je svedočio prije njega. Bili su to najjeziviji opisi koji su se u sudnici čuli od početka suđenja. Hrvatin je kao i Lalić pokazao fokusiranost i preciznost u svom svjedočenju, ali i tokom odgovaranja na pitanja kako tužilaca, sudije, punomoćnika, ali i okrivljenog Marka Miljkovića.

Okrivljeni Bojan Hrvatin je dobio status okrivljenog saradnika jer je sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice i dobio 15 godina zatvora ukoliko bude govorio istinu o krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret, kao i o svojim saznanjima o krivičnim djelima za koja se terete ostali optuženi članovi Belivukovog klana.

Osim Hrvatina, sa tužilaštvom su sporazume sklopili i okrivljeni Srđan Lalić, kao i okrivljeni Nikola Spasojević. Lalić je dobio 18, a Spasojević 14 godina zatvora za priznanje krivice i istinito svjedočenje.

Izvor.RTCG

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 23:01h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:57h

Sport, top2

25.03.2023. u 22:53h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:06h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:48h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:41h

Skip to content