Hrebičova-Šehović: Češka dokazani prijatelj Crne Gore, evropska perspektiva nema alternativu

Radio Titograd

30.04.2024, 16:40h

< 1 min

Češka je pouzdan saveznik Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, ali i dokazani i iskreni prijatelj, istaknuto je na sastanku predsjednika Socijaldemokrata Crne Gore dr Damira Šehovića i ambasadorke Češke u Crnoj Gori Janine Hrebičkove.

„Češka je kao uvaženi član Evropske unije i NATO-a uvijek predstavljala važnog vanjsko-političkog partnera Crne Gore, u kontekstu njene evropske i evroatlantske perspektive. Veliku zahvalnost na takvom srdačnom i prijateljskom odnosu dvije države dugujemo upravo uvaženoj ambasadorki Janini Hrebičkovoj, koja takvom pristupu daje poseban doprinos“, saopštio je Šehović.

Šehović je naglasio da evropska perspektiva Crne Gore apsolutni prioritet, zbog čega SD, kao i gotovo cjelokupna parlamentarna opozicija, veoma uspješno demonstriraju kapacitet da razlikuju manje važan usko-partijski od strateškog državnog interesa, i to kako kroz djelovanje i glasanje u Skupštini Crne Gore, tako i inače.

„Mi jesmo opozicija Vladi, ali ne i državi. Što, nažalost, nije bila praksa sve do političkih promjena 2020. godine, kada je aktuelna vlast bila u opozicionim klupama, naprotiv“, istakao je Šehović.

Šehović je na kraju izrazio očekivanje da će Crna Gora vrlo brzo dobiti IBAR, uz podsjećanje da je najveći dio posla koji je preduslov za dobijanje IBAR-a bio ispunjen još 2020. godine, kada je trenutna opozicija bila na vlasti“, zaključio je Šehović.

Ambasadorka Hrebičkova je zahvalila Šehoviću na konstruktivnoj ulozi koju SD demonstrira u vezi pitanja koja su od važnosti za evrpski put Crne Gore, i istakla da će Češka i ubuduće, u mjeri u kojoj bude u kapacitetu, doprinositi dinamici daljih integracionih procesa.

Sagovornici su se saglasili da za Crnu Goru, evropske vrijednosti nemaju alternativu, te da je u tom smislu veoma važno da sve političke partije koje baštine evropske i evroatlantske orijentacije nalaze način za saradnju tim povodom, nezavisno da li djeluju sa pozicija vlasti ili opozicije.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content