Hrana koja uzrokuje insulinsku rezistenciju

Radio Titograd

31.05.2024, 05:40h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Hrana koju jedemo ima znatan uticaj na naše zdravlje, posebno na način na koji naše tijelo podnosi šećer.

Redovna konzumacija određenih vrsta hrane može dovesti do insulinske rezistencije, što često rezultira gojenjem.

Razumijevanje toga koja hrana doprinosi ovim problemima može nam pomoći da donesemo pametnije odluke kada je ishrana u pitanju, da održimo zdravu tjelesnu težinu i podržimo svoje opšte dobro.

Zato su nutricionistkinja Lisa Ričards i dijetetičarka Ketrin Gervacio otkrile koja hrana može dovesti do insulinske rezistencije i debljanja.

Krofne

Krofne su često pržene u nezdravim uljima i pune su rafinisanih ugljenih hidrata i trans-masti. Rafinisani ugljeni hidrati, koji se nalaze u tijestu, brzo podižu nivo šećera u krvi, što tokom vremena dovodi do otpornosti na insulin dok se telo bori da djelotvorno upravlja glukozom.

“Krofne se obično prave od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se jedu. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast insulina kako bi se regulisao nivo šećera, što dugoročno može biti štetno za tijelo i može da dovede do insulinske rezistencije”, kaže Lisa Ričards za SheFinds.

Prženi krompirići

Prženi krompirići obično sadrže mnogo nezdravih masti, rafinisanih ugljenih hidrata i natrijuma, što sve može poremetiti metaboličke procese. Preterani unos rafinisanih ugljenih hidrata i nezdravih masti može dovesti do skokova nivoa šećera u krvi, uzrokujući da telo proizvodi više insulina.

Razne bombone

Slatke bombone pune su rafinisanih šećera koji uzrokuju brze skokove šećera u krvi. Ti skokovi šećera podstiču tijelo da oslobađa velike količine insulina kako bi kontrolisalo niivo šećera u krvi. Ketrin Gervacio upozorava:

“Konzumacija prekomjerne količine rafinisanog šećera može povećati nivo glukoze u krvi, što s vremenom dovodi do insulinske rezistencije.”

Srećom, slatke poslastice poput tamne čokolade i voća predstavljaju zdraviju alternativu, zaključuje Ketrin Gervacio.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 18:35h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.06.2024. u 17:52h

Sport, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 17:13h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 16:52h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 16:48h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 15:21h

Skip to content