HRA Šaranoviću: Šef obezbjeđenja ne može biti neko ko je učestvovao u zlostavljanju i prikrivanju zlostavljanja

Radio Titograd

20.02.2024, 12:46h

2 min

Foto:HRA

 

Akcija za ljudska prava je danas izrazila protest ministru Šaranoviću zbog njegove odluke da za šefa svog obezbjeđenja odabere Vuka Vukovića, koji ne samo da je nedavno osuđen za zlostavljanje građana prilikom vršenja službene dužnosti na Cetinju, već se nalazio u sastavu Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), koja je u noći 24. oktobra 2015. primjenjivala silu prema građanima koji su prijavili policijsko zlostavljanje potvrđeno sudskim presudama.

“Dodatno smo izrazili protest zbog odluke ministra da Vukovića imenuje za člana Komisije MUP-a za davanje licenci za vršenje službe obezbeđenja i to u svojstvu ispitivača o primjeni sredstava prinude. Akcija za ljudska prava smatra da je promocija Vukovića u šefa obezbjeđenja ministra i ispitivača o primjeni sredstava prinude šamar žrtvama policijske torture, kome se mora suprotstaviti svako kome je stalo do ljudskih prava.Očekujemo od ministra Šaranovića da svoje teorijske stavove o nultoj toleranciji zlostavljanja primjeni u praksi i da za šefa obezbjeđenja odabere osobu koja se dokazala kao visoko profesionalan polcijski službenik, kakav sigurno postoji u crnogorskoj policiji.Dodatno protestujemo zbog toga što ste Vukovića imenovali za člana Komisije MUP-a za davanje licenci za vršenje službe obezbeđenja i to u svojstvu ispitivača o primjeni sredstava prinude”, saopštili su iz HRA.

Podsjećaju, Vuković je jedan od potpisnika izvještaja o primjeni sredstava prinude 24. oktobra 2015. godine, koji su, nepropisno, sačinili i potpisali svih 55 pripadnika SAJ-a i tako pokušali da prikriju zlostavljanje. Zbog toga je i pravosnažno osuđen komandant SAJ-a Radosav Lješković.

“U tom izvještaju je jedino naveden slučaj primjene prinude prema Miodragu Miju Martinoviću, i lažno je predstavljeno da je Martinović pružao aktivan otpor zbog koga je prema njemu prinuda morala biti primjenjena. Zbog mučenja i nanošenja teških tjelesnih povreda Martinoviću kažnjena su samo dvojica pripadnika SAJ koji su jedini priznali da su prema njemu primjenjivali silu, iako je u tome učestvovalo od 14-20 pripadnika te jedinice, sudeći po video snimku, krivičnoj prijavi koju je podnio Ombudsman i izvještaju CPT o posjeti Crnoj Gori iz 2017. godine. Za zlostavljanje građana u Zlatarskoj ulici, kod Privrednog suda, Nikole Bajčetića i drugih do danas niko nije odgovarao”, ističe se u pismu.

Drugim rječima, osnovano je i jedino odgovorno pretpostaviti da se upravo Vaš šef obezbjeđenja nalazio među onima koji su 24. oktobra 2015.godine zlostavljali građane Miodraga Martinovića, Momčila Baranina, Branimira Vukčevića, Marka Rakočevića, Nikolu Bajčetića i druga lica (pominjemo samo slučajeve zlostavljanja utvrđene pravosnažnim sudskim odlukama).

“Apsolutno se slažemo s Vašim javno saopštenim stavovima da se mučenje neke osobe ili nečovječno postupanje ne može opravdati i da je neophodno snaženje profesionalizma i jačanje integriteta policije u Crnoj Gori, ali ne podržavamo način na koji te stavove primjenjujete u praksi. Promocija Vukovića u Vašeg šefa obezbjeđenja i ispitivača o primjeni sredstava prinude je šamar žrtvama policijske torture, kome bi svi kojima je do ljudskih prava morali da se suprotstave”, navode iz HRA.

Očekujemo da postupate u skladu s obećanjima koje ste dali prilikom posjete predsjednika CPT-ja da ćete se zalagati za nultu toleranciju zlostavljanja. Očekujemo da umjesto Vukovića na ove odgovorne pozicije bez odlaganja odaberete osobu koja se dokazala kao visoko profesionalan polcijski službenik, a kakva sigurno postoji u crnogorskoj policiji.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content