HRA: Osobe koje su prijetile Markoviću da budu otkrivene i procesuirane

Radio Titograd

08.05.2023, 12:41h

< 1 min

Foto:HRA

Akcija za ljudska prava oštro osuđuje prijetnje fizičkim nasiljem psihologu Petru Markoviću iz Bara zbog njegovog vizuelnog identiteta.

“Očekujemo da osobe koje su prijetnje uputile budu otkrivene i procesuirane u njegovom i opštem interesu”, navodi HRA.

Crnogorsko društvo, ističu, mora usvojiti toleranciju različitosti.

“Ona podrazumijeva izostanak uniformisanosti. Nije važno kako je odjeven onaj koji govori, već šta nam govori. Marković je posljednjih dana prosvećeno govorio o potrebi da se temeljnom reformom vaspitanja i obrazovanja utiče na podsticanje empatije i smanjivanje agresivne komunikacije koja eskalira u najstrašnije oblike nasilja”, navodi HRA.

Kako su istakli, prijetnje linčovanjem i sličnim fizičkim nasiljem, upućene Markoviću, predstavljaju radnju krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

“To se mora efikasno procesuirati i kažnjavati da se ne bi ponavljalo i dovelo do ozbiljnijih posljedica”, saopšteno je iz HRA.

Crna Gora je, dodaju, svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranila svojim Ustavom, Krivičnim zakonikom i drugim zakonima.

“Očekujemo da se svaki oblik izazivanja i podsticanja mržnje po diskriminatornim osnovama procesuira, da se procesuiraju svi stariji od 14 godina, koji podliježu krivičnoj i prekršajnoj odgovornosti, a da roditelji odgovaraju za štetu koju nezakonitim ponašanjem pričine mlađa djeca”, navodi HRA.

Apeluju na donosioce odluka da pokažu odgovornost u svom djelovanju, a posebno u kreiranju javnog mnjenja i da promovišu toleranciju.

“Jedino na taj način, uz zakonsko i posvećeno djelovanje nadležnih institucija, možemo osigurati klimu u kojoj se možemo nadati sigurnosti za sve nas i našu djecu”, zaključuje HRA.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2023. u 19:22h

07.09.2023. u 17:11h

07.09.2023. u 17:11h

Skip to content