HRA: Hrvatsko tužilaštvo da pokaže ozbiljnost u istraživanju stradanja nikšićko-šavničke grupe

Radio Titograd

25.06.2024, 11:09h

2 min

Foto:HRA

 

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu (ŽDOS) će u saradnji sa policijom nastaviti da istražuje svirepo mučenje zatvorenika iz Crne Gore u splitskom logoru Lora, nakon pogledanog dokumentarnog filma i serije Televizije Nikšić „Zlo proljeće ‘92“ – informacije su do kojih su došle Akcija za ljudska prava (HRA) i Documenta – Centar za suočavanje sa prošlošću.

U saopštenju podsjećaju da su HRA i Documenta dostavile ŽDOS dokumentarni materijal Radio Televizije Nikšić, u novembru 2023. godine, ustupljen od strane Nikole Markovića, direktora  RTV Nikšić.

“Pored toga, dostavljena je i analiza postojećih podataka, uz navođenje potencijalnih svjedoka i novih žrtava da bi se nakon 17 godina napravio pomak u ovom predmetu. U tom smislu, održan je i sastanak sa predstavnicima ŽDOS, u martu 2024. godine, kada smo informisani da oni četiri mjeseca nisu mogli da pristupe dostavljenom materijalu “iz tehničkih razloga””, naveli su iz HRA.

Podsjećaju da ŽDOS od 2007. godine istražuje stradanja zarobljenih vojnih rezervista iz Crne Gore koji su na hercegovačkom ratištu zarobljeni 1992. i sprovedeni u vojno-istražni centar „Lora“ u Splitu.

“Radi se o četrnaest pripadnika tzv. nikšićko-šavničke grupe, čija su prava štitila Ženevske konvencije i zakoni Republike Hrvatske. Bili su ratni zarobljenici, koji su, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, zasluživali zaštitu od mučenja i ubijanja: Radivoje Petković, Neđeljko Janković, Miljan Šušić, Ratko Simović, Duško Barović, Borivoje Zirojević, Dragoman Doknić, Radomir Vulić, Miloš Perunović, Ranko Vujović, Pavle Popović, Dragan Jakovljević, Luka Gazivoda i Luka Adžić. Međunarodni crveni krst je od njih četrnaestorice, u Lori evidentirao samo Luku Adžića, koji je u avgustu 1992. godine razmijenjen u veoma teškom psihofizičkom stanju. Godinu dana kasnije umro je u Nikšiću. Posmrtni ostaci dvanaestorice pronađeni su na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini kod Duvna, Mostara i Trebinja. Tijelo Miloša Perunovića još nije pronađeno”, saopštili su iz HRA.

Dostavljeni dokumentarni film TV Nikšić sadrži i svjedočenje jednog od preživjelih zarobljenika iz Crne Gore, Veselina Bojovića.

“On govori o patnjama koje je lično preživio, ali i o teškom zlostavljanju pripadnika nikšićko-šavničke grupe. Smatramo da ŽDOS mora istražiti mučenje svih crnogorskih državljana, kao što je Bojović, koji su u tom logoru bili izloženi mučenju i, moguće, preživjeli. Još jednom pozivamo ŽDOS da djelotvorno istraži ovaj predmet, posebno imajući u vidu da je u prethodnim predmetima, za stradanje i mučenje civila i ratnih zatvorenika iz Srbije u Lori, po komandnoj odgovornosti već osuđen Tomislav Duić, zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora”, zaključuju u HRA.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

11:10h

Titogradske vijesti, top2,

09:28h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:20h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 08:10h

22.06.2024. u 06:17h

22.06.2024. u 06:17h

Skip to content