Hormonska kontracepcija može da poveća rizik od tumora na mozgu

Radio Titograd

30.03.2024, 05:58h

2 min

Foto:Shutterstock

 

Istraživanje Francuske nacionalne agencije za ljekove i bezbijednost zdravstvenih proizvoda pokazalo je da korišćenje hormonskih kontraceptivnih pilula povećava rizik od tumora na mozgu.

Naučnici su otkrili da je produžena upotreba određenih gestagenskih ljekova povezana sa većim rizikom od meningeoma, koji su obično benigni tumori, a formiraju se u tkivima oko mozga, prenosi Gardijan.

Iako je rizik veći kod žena koje su hormonsku kontracepciju uzimale duže od godinu dana, jedan od stručnjaka je napomenuo da je rizik ipak izuzetno mali. Gestageni su slični prirodnom hormonu progesteronu, koriste se kao kontracepcija, za ginekološka stanja kao što su endometrioza i sindrom policističnih jajnika, ali i kao hormonska zamjena u menopauzi.

Većina meningeoma obično nije kancerogena i raste sporo, ali često je potrebno hirurško uklanjanje zbog pritiska koji mogu da vrše na mozak. Tumori su rijetko opasni po život, ali operacija ipak u nekim slučajevima može da ošteti moždane strukture u blizini tumora.

Dve oralne pilule, medrogeston i promegeston, bile su povezane sa 4,1 odnosno 2,7 puta većim rizikom od meningioma, a medroksiprogesteron-acetat, kontraceptivna injekcija koja se prodaje pod nazivom Depo-Provera, bila je povezana sa 5,6 puta većim rizikom, otkriva istraživanje.

Budući da je studija opservacijska, ne može definitivno da se dokaže da su hormoni uzrok tumora, a nije pronađen višak rizika za progesteron, didrogesteron ili široko korišćene hormonske intrauterine sisteme.

“Svjesni smo ovog potencijalnog rizika povezanog sa dugotrajnom upotrebom gestagena i, u saradnji sa regulatornim agencijama, u procesu smo ažuriranja etiketa proizvoda i letaka sa informacijama o pacijentima sa odgovarajućim tekstom”, saopštila je kompanija Fajzer, proizvođač Depo-Provere.

Istraživači takođe pozivaju na dodatne studije o bezbijednosti hormona, posebno medroksiprogesteron-acetata za injekcije.

Ove injekcije se rijetko koriste u Evropi, ali ih prima 74 miliona žena širom svijeta, što znači da bi “broj pripisanih meningeoma mogao biti potencijalno visok”, upozoravaju naučnici.

Na osnovu registara podataka o kanceru u Ujedinjenom Kraljevstvu, očekuje se da će oko četiri od hiljadu 30-godišnjih žena razviti meningeom do 80. godine.

Ako upotreba medroksiprogesteron-acetata duže od godinu dana povećava rizik oko pet puta, ova studija sugeriše da bi se taj broj povećao na 20 od hiljadu žena.

Doktor Pol Farao, koji nije bio uključen u studiju, s druge strane, tvrdi da nema dokaza da su žene koje koriste kontraceptivne pilule u riziku od meningeoma, kao i da Depo-Provera i slične metode prevencije trudnoće imaju više dobrobiti nego rizika.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

22.03.2024. u 18:00h

22.03.2024. u 18:00h

Skip to content