Hezbolah: Ubistvo zamjenika lidera Hamasa neće proći bez “kazne”; Tel Aviv: Na sjeveru Gaze ostalo još nekoliko hiljada hamasovaca

Radio Titograd

03.01.2024, 07:17h

2 min

Foto:Guliver

Izraelski ministar odbrane navodi da su borbe na jugu Gaze i dalje intenzivne, dodajući da je na sjeveru ostalo još nekoliko hiljada boraca Hamasa. Zamjenik lidera Hamasa i dva šefa brigada Kasam su ubijeni u izraleskom napadu dronom u Bejrutu. Broj poginulih Palestinaca u Gazi dostigao 22.185.

Hezbolah: Ubistvo Hamasovih zvaničnika u Bejrutu neće proći nekažnjeno

Libanska militantna grupa Hezbolah poručila je da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja “ozbiljan napad na Liban” i “opasan razvoj događaja” u ratu sa Izraelom.

“Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Mi smo vjerni svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti”, naveli su iz Hezbolaha na Telegramu.

Dodaju da je ubistvo Saleha el Arurija, jednog od najviših zvaničnika Hamasa, i njegovih kolega “u srcu predgrađa Bejruta ozbiljan napad na Liban, njegov narod i suverenitet”.

Palestinska militantna grupa Hamas potvrdila je prethodno da su u izraelskom napadu na predgrađe Bejruta ubijeni El Aruri i dva lidera njenih elitnih brigada Al Kasam.

U napadu u kojem su pogođene prostorije Hamasa, stradalo je ukupno šest osoba. Izraelska vojska zasad nije komentarisala incident. El Aruri je bio zamjenik lidera Hamasa u inostranstvu i de fakto vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali, navode izraelski mediji.

Blinken razgovarao sa Tajanijem: Hitno riješiti humanitarnu krizu u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Antonijom Tajanijem, saopštio je Stejt department.

“Blinken je istakao hitnost rješavanja humanitarne krize u Gazi i sprečavanja eskalacije sukoba”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su SAD i Italija posvećene zajedničkom radu na rješavanju globalnih izazova u 2024. godini u kojoj Italija preuzima predjsedavanje nad G7.

IDF nastavio operacije u Pojasu Gaze

Izrelske odbrambene snage (IDF) nastavile su svoje operacije na jugu i u centralnim djelovima Gaze, što je prema navodima palestinskih vlasti, dovelo do novih civilnih žrtava.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant kaže da će borbe na jugu Pojasa Gaze i dalje biti intenzivne, a da je samo nekoliko hiljada militanata Hamasa ostalo na sjeveru palestinske enklave.

Tvrdi da ih je na tom području na početku sukoba bilo od petnaest do osamnaest hiljada.

Šef Hamasa Ismail Hanije rekao je da je taj pokret iznio svoj stav pregovaračima iz Katara i Egipta koji se zasniva na “potpunom prekidu agresije” na Palestince.

“Taoci neće biti pušteni osim pod uslovima Hamasa“, istakao je Hanije.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je 22.185 Palestinaca ubijeno u toj enklavi od 7. oktobra.

Zamjenik lidera Hamasa Saleh el Aruri ubijen je u u napadu izraelske bespilotne letjelice na južno predgrađe Bejruta. Prema navodima televizije pod kontrolom Hamasa, u napadu su poginuli i dvojica šefova Hamasovih Kasam brigada.

Libanski Hezbolah saopštio je da ubistvo Arurija neće proći bez “kazne”.

Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati ocijenio je da ubistvo Arurija ima za cilj da uvuče Liban u novu fazu konfrontacije u svjetlu svakodnevnih napada na jug zemlje.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:23h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:20h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:16h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 17:03h

Skip to content