Herceg Novi: Mještani nemoćni da brane objekte od poplave iz šahti i odvoda

Radio Titograd

24.11.2022, 07:08h

2 min

Foto:DAN

Obilne padavine na području opštine Herceg Novi ne jenjavaju, pa se voda ne povlači ispred i unutar poplavljenih prostorija bivšeg PKB u Zelenici. Mještani i zakupci prostora apeluju na nadležne da reaguju kako ne bi nakon svake kiše “plutali” i trpjeli materijalnu štetu. Tokom pretprošle noći pomogli su im vatrogasci koji su isprva ispumpavali vodu iz objekata, a potom postavili vreće sa pijeskom ispred trgovinskih objekata. Prema riječima Gojka Vučkovića, šefa smjene Službe zaštite i spasavanja, na kritična mjesta su postavili dvadesetak vreća.

– Pumpama ne možemo ništa postići jer je veliki dotok vode – kazao je Vučković dodajući da će vatrogasci na ovom mjestu konstantno dežurati – poručio je Vučković.

Zeleničani ukazuju da nivo vode ne pada, jer ona nema gdje da oteče. Odvodna cijev je toliko uska da voda dolazi u isti nivo sa vodom sa druge strane, zbog nadolazeće plime, kiše i vjetra. Očekuju da će na sastanku sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem uspjeti da nađu zajedničko rješenje. Prema riječima Valerije Konjević, čiji objekat je pod vodom, na sastanku su im ponuđena dva rješenja.

– Čitava Zelenika je i dalje u problemu, ali se nadamo da ćemo probuditi svijest onih koji su odgovorni i da će se ovo rješavati se hitno. Ponudili su nam dva predloga, jedan je da se potok usmjeri u Opačicu, a drugi da se ponovo gradi kolektor. Prvi predlog je realniji, ali to bi bilo privremeno rješenje, kazala je Konjević. Sekretar za komunalne djelatnosti Vasilije Seferović kaže kako pokušavaju da nađu brzo tehničko rješenje.

– Na terenu su svakodnevno službe Komunalne policije, Inspekcije i zaštite i spasavanja koji ispumpavaju vodu iz kruga PKB-a. Ovaj problem postoji unazad četiri godine, ali se nadam da će se ovog puta riješiti te da će biti tehnički izvodljivo preusmjeravanje vode u vodotok Opačica – saopštio je Seferović.

Ukoliko ovaj problem ne bude mogao da se riješi preusmjeravanjem, zatražiće proširenje kanala sa madraća gdje se nalazi i kolektorska cijev.

– Pretpostavljamo da je prilikom izvođenja radova na kolektoru došlo do suženja kanala, koji se redovno čistio i prije sezona kiša – kazao je Seferović.

Prema riječima direktora Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Opštini Herceg Novi Milana Zarića, najveći problem su kišni odvodi, koji su spojeni sa kolektorom.

– Naš kanalizacioni sistem nije separatni, na mnogim mjestima su u kolektor uvedeni odvodi za površinske vode i kada dođe do ovako obilnih atmosferskih padavina, tada imamo izlivanje iz šahtova, ne samo površinskih voda, već i kanalizacije – objašnjava Zarić. Ukazuje da je kada su izvođeni radovi na kolektoru kompanija Ćeltikćoglu napravila propuste, zbog čega i nakon najmanje kiše dolazi do plavljena javnih površina. Osim na kolektoru, problem se detektuje i na postrojenju za odvođenje otpadnih voda u Meljinama, gdje dolazi do miješanja otpadnih voda sa kišnicom i morskom vodom, što uništava preradu i proces biološke razgradnje u Postrojenju.

– Trebalo bi da se temeljno krene u rješavanje jednog po jednog problema, raspiše tender za izvođače. Za nekoliko mjeseci mogla bi da se uradi sanacija oštećene mreže, čime bi preduprijedili dalje štete – smatra Zarić.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

08:58h

Titogradske vijesti, top1

05.12.2022. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:10h

22.11.2022. u 19:10h

22.11.2022. u 19:10h

Skip to content