Hamas tvrdi da je napao izraelske snage na sjeveru i jugu Gaze; IDF srušio kuću vođe militanata na Zapadnoj obali

Radio Titograd

31.10.2023, 08:21h

3 min

Foto:Printscreen

Sukob izraelske vojske i Hamasa traje 25 dana. Na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, šef Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama ponovio je da nema bezbjednog mjesta u Gazi i da je nivo razaranja bez presedana. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da Izrael ne razmišlja o prekidu vatre, jer bi to bilo isto kao da se predaju Hamasu. Nastavljeni su udari izraelske vojske na Pojas Gaze, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se i u centralnom i južnom Izraelu. Tokom noći intenzivirana je i kopnena akcija izraelske vojske. Dešavanja pratite na CdM-u.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile da su tokom proteklog dana pogodili oko 300 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze.

U saopštenju se, takođe, kaže da su “brojni” teroristi Hamasa tokom kopnene operacije, za 24 sata ubijeni.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild pozvala je podijeljeni Savjet bezbjednosti UN da se ujedini, u trenutku kada “humanitarna kriza u Gazi iz dana u dan postaje sve strašnija”.

Usljed sve veće zabrinutosti SAD zbog rasta palestinskih žrtava, Tomas Grinfild je na hitnoj sjednici SB UN rekla da je američki predsjednik Džozef Bajden ponovio izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, da “Izrael ima pravo i odgovornost da brani svoje građane od terorizma”, ali da to “mora da čini na način i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom”.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je na sjednici da se na Bliskom istoku dešava katastrofa “biblijskih razmjera”, dodavši da “nikakve humanitarne pauze neće pomoći”.

“Obim gubitaka agencija UN je šokantan. Najveća bolnica u Gazi je ugrožena, devet bolnica je neupotrebljivo, a broj civilnih žrtava raste jer je Gaza odsječena od ostatka svijeta”, rekao je Nebenzja.

SB UN nije uspio da usvoji četiri predložene rezolucije o sukobu u Gazi, pošto su na jednu veto stavile SAD, na jednu Rusija i Kina, a dvije nisu prošle zbog nedovoljnog broja glasova, prenosi Gardijan.

Jordan je u petak podnio predlog ​​na Generalnu skupštinu UN gdje nema veta, a u ovom tijelu je usvojena rezolucija kojom se poziva na “hitno i trajno humanitarno primirje” između izraelskih snaga i militanata Hamasa u Gazi, sa 120 glasova za i 14 glasova protiv, uz 45 uzdržanih.

Savjet bezbjednosti od tada pokušava da se usaglasi oko rezolucije koja neće biti odbačena.

Dok su rezolucije Savjeta bezbjednosti pravno obavezujuće, usvojene u Generalnoj skupštini UN imaju simboličan značaj i predstavljau pokazatelj preovlađujućeg svjetskog mišljenja.

Izraelska ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Meirav Eilon Šahar saopštila je da su UN “iznevjerile” njenu zemlju.

Prema njenim riječima, šefovi agencija UN nisu učinili dovoljno da osude militantni islamistički pokret Hamas i rastući antisemitizam, prenosi Rojters.

“Moram reći, načelno, Ujedinjene nacije su iznevjerile narod Izraela”, izjavila je Šahar novinarima, dodavši da pojedini šefovi Agencija nisu osudili napade Hamasa 7. oktobra na izraelsku teritoriju.

Njena izjava se odnosila na komentare direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adhanoma Gebrejezusa na društvenim mrežama, gdje je izrazio zabrinutost zbog smrti palestinskih civila u Gazi, dan nakon najsmrtonosnijeg napada na Izrael od osnivanja zemlje 1948. godine.

“Šta se dešava, kada ovdje, u Ženevi, imate SZO koja sljedeći dan, 8. oktobra, počne da govori o Gazi?”, rekla je Šahar.

Izrael je ranije kritikovao i generalnog sekretara UN Antonija Guteresa kojeg je optužio da opravdava napade Hamasa na Izrael.

Guteres je odbacio optužbe Izraela i rekao da je riječ o pogrešnom tumačenju njegovih izjava.

Hamas je saopštio da su pripadnici brigade El Kasam mitraljezima i protivtenkovskim raketama gađali IDF na sjeveru i jugu Gaze, u trenutku napada izraelskih tenkova i pješadije, javlja Rojters, prenosi Gardijan.

Brigada El Kasam, vojno krilo Hamasa, tvrdi da “napadaju južnu osu Gaze”.

Ni Rojters ni Gardijan nisu mogli da potvrde navode o borbama.

Izraelska vojska nije komentarisala izvještaj.

Izraelske odbrambene snage (IDF) srušile su kuću Hamasovog zvaničnika Saleha el Arurija, u gradu Arura u blizini Ramale, javlja Times of Israel.

 

Snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje kontrolisanu eksploziju koju je izvršio IDF.

El Aruri se smatra de fakto vođom Hamasa na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanjagu izjavio je da nema govora o prekidu vatre, i da je sada vrijeme za rat. Za Izrael bi prekid vatre bio isto što i predaja Hamasu, rekao je Netanjahu, i najavio da će rat potrajati.

U Njujorku je na zahtjev Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata održana još jedna hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o humanitarnoj krizi u Pojasu Gaze.

Iz Pentagona je potvrđeno da se Izraelu iz SAD konstantno šalje oružje, bez ograničenja u upotrebi. Prema izvještajima medija kopnene operacije izraelske vojske intenzivirane su tokom noći.

U ponedjeljak je u Pojas Gaze ušlo 26 kamiona sa humanitarnom pomoći, dok na desetine još čeka na prelazu Rafa sa egipatske strane.

 

Izvor:CDM

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

13:56h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 13:52h

Titogradske vijesti, top2,

12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:50h

Skip to content