Hamas tampon zonu prema Egiptu koristio za krijumčarenje oružja; Izraelske vlasti naredile UNRVA da isele prostorije u Istočnom Jerusalimu

Radio Titograd

30.05.2024, 08:10h

2 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Izrael nastavlja ofanzivu duž Filadelfijskog koridora, tampon zone uz granicu sa Egiptom, za koji tvrdi da je bio Hamasova glavna ruta za krijumčarenje oružja. Izraelske vlasti naredile UNRVA da isele prostorije u Istočnom Jerusalimu. Turski predsjednik poručio da je UN neposoban da zaštiti sopstveno osoblje od Izraela i da je duh svjetske organizacije mrtav poslije onoga što se dogodilo u Gazi.

El Sisi poziva na prekid izraelske opsade Gaze, Si Đinping želi bliže veze Kine i arapskog svijeta

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi pozvao je međunarodnu zajednicu da osigura da Palestinci ne budu prisilno raseljeni iz ratom razorenog Pojasa Gaze.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da odmah obezbijedi dugoročnu humanitarnu pomoć Gazi, prekinu izraelsku opsadu i zaustave svaki pokušaj prisiljavanja Palestinaca da nasilno napuste svoju zemlju”, rekao je El Sisi na Forumu za saradnju Kine i arapskih država u Pekingu.

Kineski predsjednik Si Đinping je istakao želju Kine za bližim vezama sa arapskim svijetom.

Si je takođe obećao donaciju od tri miliona dolara Agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRVA) i obećao kinesku podršku za obnovu Gaze.

Filadelfijski koridor – otkriveni tuneli, optužbe Izraela i demantiji Egipta

Izraelska vojska (IDF) saopštila je juče da je uspostavila ”operativnu kontrolu” nad čitavom rutom Filadelfija, duž granice Pojasa Gaze i Egipta, otkrivši do sada desetine raketnih bacača i najmanje 20 prekograničnih tunela za krijumčarenje.

Na konferenciji za novinare, portparol IDF-a Danijel Hagari rekao je da Hamas koristi ovaj put za šverc oružja.

Izraelska vojska tvrdi da su neki od tunela poznati od ranije, kao i da je Kairo informisan o situaciji.

Još 82 tunelska okna koja vode u podzemne prolaze nalaze se u oblasti Filadelfijskog koridora, a većina je pod kontrolom izraelskih trupa, tvrde iz IDF-a.

Egipatska državna televizija citirala je izvor koji kaže da izraelski izvještaji o tunelima između Egipta i Gaze nisu istiniti.

Kanal je takođe citirao izvor koji je rekao da postoje “izraelski pokušaji da izvoze laži o situaciji na terenu u korist svojih snaga u Rafi” u južnoj Gazi.

Erdogan pozvao “islamski svijet” da reaguje

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je “islamski svet” da reaguje nakon najnovijih smrtonosnih izraelskih udara u Gazi.

“UN ne mogu zaštititi ni svoje osoblje. Duh Ujedinjenih nacija je mrtav u Gazi. Izrael nije samo prijetnja Gazi, već cijelom čovječanstvu”, rekao je Erdogan poslanicima iz svoje stranke AKP.

Izraelska vojska sada kontroliše dvije trećine Filadelfisjog koridora, tampon zone duž granice sa Egiptom, za koji tvrdi da ga je Hamas koristio za dopremanje oružja u Pojas Gaze.

Alžir u predloženoj rezoluciji predatoj Savjetu bezbjednosti UN zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi i traži od Izraela da odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu na grad Rafu na jugu palestinske enklave. Takođe poziva na momentalno oslobađanje svih talaca sa juga Izraela 7. oktobra.

Bivši šef Mosada, izraelske obavještajne agencije, navodno je prijetio glavnoj tužiteljki Međunarodnog krivičnog suda u nizu tajnih sastanaka na kojima je pokušao da izvrši pritisak da odustane od istrage o ratnim zločinima, otkriva britanski Gardijan.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

29.05.2024. u 12:09h

29.05.2024. u 12:09h

24.06.2024. u 19:06h

24.06.2024. u 19:06h

Skip to content