Hamas negira da je u bolnici Naser skrivao taoce i svoje borce; Izrael odbacuje uspostavljanje palestinske države

Radio Titograd

16.02.2024, 07:17h

2 min

Foto:Guliver

 

Izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze u Kan Junisu. Optužuje Hamas da koristi bolnice i druge civilne strukture za skrivanje zarobljenika i svojih boraca. Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf el Kidra je te izraelske tvrdnje nazvao lažnim.

Izrael odbacio diskusiju o palestinskoj državi

Ministri u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua odbacili su bilo kakvu diskusiju o palestinskoj državi nakon izvještaja Vašington posta da glavni saveznik Izraela, SAD, radi na planovima za stvaranje palestinske države.

Poručili su da palestinska država predstavlja egzistencijalnu prijetnju državi Izrael.

Reagovao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i poručio da ne može da bude mira dok Izrael ne prizna osnivanje države Palestine.

Istovremeno izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim djelovima Gaze, djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze u Kan Junisu. Pokrenula je “masovni upad” u bolnicu Naser, navodeći da imaju “vjerodostojne obaveštajne podatke” da Hamas koristi tu bolnicu za skrivanje zarobljenika i svojih boraca.

Prema obavještajnim procenama IDF-a “Hamas je koristio više od 85 odsto glavnih medicinskih objekata u Gazi za terorističke aktivnosti”.

Hamas je izraelske tvrdnje o tome kako bolnicu Naser u Kan Junisu koriste za skrivanje zarobljenika i svojih boraca, nazvao lažnim.

Palestinski mediji izvijestili su o novim izraelskim vazdušnim i artiljerijskim udarima na Kan Junis i kamp Nuseirat. Poginulo je i ranjeno na desetine civila

Najmanje 28.576 Palestinaca je ubijeno i više od 68.290 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.

Došlo je i do nove razmjene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su napale desetine položaja Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na kontinuirane napade na sjever Izraela.

Oglasio se i visoki zvaničnik Hezbolaha i član parlamenta Hasan Fadlalah koji je poručio da će se Izrael suočiti sa odmazdom nakon što su u dva talasa napada na jug Libana stradali civili, među kojima ima i djece.

Reagovali su i Huti koji su poručili da će nastaviti sa napadima na brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima sve dok Izrael nastavi da čini “zločine” protiv njih.

Kanada, Australija i Novi Zeland pozvali su na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content